Властите затварят временно свързаната с Христо Ковачки ТЕЦ "Марица 3" заради серия нарушения на екологичните норми. Последните превишения на позволените нива на серен диоксид са били регистрирани тази събота.

На брифинг служебните министри на енергетиката Росен Христов и на околната среда и водите Росица Карамфилова заявиха, че освен риск за здравето на населението, честите нарушения на екологичните норми от страна на ТЕЦ "Марица 3" поставя под риск функционирането на цялата електроенергийна система у нас и може да доведе дори до спирането на големите инсталации в Маришкия басейн.

Въглищните централи у нас работят благодарение на дерогация от страна на ЕК, която позволява 3 средноденонощни превишения на нормите и 24 средночасови. С регистрираното замърсяване от ТЕЦ "Марица 3" в събота, страната ни вече е достигнала позволените 3 средноденонощни превишения на нормите и има 23 средночасови.

"Сега сме на 23 средночасови превишения на нормите, а още 3 месеца има до края на годината. С още две нарушения тази дерогация ще бъде отменена, което би довело да затварянето на всички въглищни мощности в страната. Това ще превърне България от нетен износител на електроенергия в нетен вносител. Мощността на ТЕЦ "Марица 3", в същото време, е незначителна, а инсталациите в Маришкия басейн са критични за цялата енергийна система. И, с още 2 нарушения в ТЕЦ "Марица 3", се рискува работата на маришкитне централи, страната да загуби 30% от производството си на електричество, при положение, че всички съседни държави внасят електричество от нас.", каза служебният енергиен министър Росен Христов.

Затова ТЕЦ "Марица 3" спира работа временно и ще подлежи на проверки от страна на МОСВ. Ако изпълни еколочините предписания, работата му ще бъде възобновена.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.