През октомври една аристократична бургаска къща с над век история отваря врати за арт събития, коктейли и музикални спектакли. Първите си гости Прим Арт Център ще посрещне на 13 октомври с голяма представителна изложба картини и пластики.

Помните ли именития ресторант "Бургаска среща", който събираше гости от близо и далеч в бохемската си градина и аристократични вътрешни пространства? Къщата, в която той някога се помещаваше, вече е част от културните пространства на Бургас и гордо носи името "Прим Арт Център". Намира се на улица "Княз Александър Батенберг" 12 на буквално метри от Морската градина. Построена е преди над век и носи автентичния дух на старите разкошни бургаски къщи, видели много години от историята на града и неговите морски хора.

Врати от ковано желязо с ореол от пъстри шипкови клони крият входа към Прим Арт Център. Вътре, мъдри дървета извисяват зелени корони високо към есенното бургаско небе. По тях, среща са си дали какви ли не пернати и шумно обменят клюки на няколко различни езика. Въпреки гълчавата им, някак витае чувство за тишина. Не градска тишина обаче, а онази, която откриваш в планината, в старите места, в уюта на историческите сгради. Тя носи хиляди звуци - на птиците, но и на скърцащи дървени стъпала и скелети на сгради, на лягащи на мястото си керемиди, открехнати врати и страници, на стъпки на безбройни хора. Точно тази тишина, носи Прим Арт Център.

Затова, логично, ще бъде нещо, което Бургас си няма към момента: автентично място, част от истинския стар Бургас - където всякакви събития ще са добре дошли. От изложби и конферентни мероприятия и презентации, през бутикови концерти и коктейли за отбрана публика - до тържества, представяния на книги - защо не и кинопрожекции на открито за шепа специални гости?

Прим Арт Център си има градина с вече споменатите чудни дървета, сочещи небето. Има си и чешма - каменна и да, от "онова" време. Има си и каменни и тухлени облицовки по стените, както и дървени трегери тук-там. Всичко, със съответната благородна патина, която само най-хубавите места с история си имат. Прим Арт център си има дори витражи на прозорците. През тях, светлината влиза в контрастните пространства, в които тъмни подове и светли стени съжителстват мирно и кротко. Отразява се като калейдоскоп и чака - с какво ще се изпълнят залите на тази къща, която както се разбрахме - си има жива бургаска история. А те - залите на Прим Арт Център - са три на основния етаж - и по едно малко помещение на приземното и второто ниво. 

Официалното откриване на това изконно бургаско място ще бъде от 18:30 часа на 13 октомври (събота). Тогава, Прим Арт Център ще се превърне в галерия за една специална изложба, част от фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест, чийто инициатор и организатор е Гранд Хотел и СПА Приморец със съдействието на община Бургас. Експозицията е заключителна за културния форум. Входът за изложбата е свободен. На нея ще присъстват лично представените творци:

Венелин Шурелов

Атанас Атанасов

Красимир Карабаджаков

Алла Георгиева

Коста Данев

Иван Тотев

Саша Панчич

Зоран Мише

Стефан Божков – творчески директор на Порт Прим Арт Фест

Творбите на тези именити родни арт-майстори са първите, които Прим Арт Център ще покаже на бургазлии и гостите на града.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.