Прокуратурата очаквано се самосезира по медийни публикации за къщите за гости на съпруга на Елена Йончева. ВСС изненадващо се самосезира за гражданството на новоизбраният председател на СГС - Алексей Трифонов.

Никоя от тези институции не се самосезира относно скандалните разкрития на съдия Методи Лалов, че ръководителите на съдилища /и със сигурност на прокуратурата/ никак, ама никак не са прозрачни.Одобрението на Георги Колев /бивш председател на ВАС/, Пеевски и Доган са задължителното условие за кариерно израстване.

Преди време разказах пред журналисти подобни обстоятелства. Прокуратурата светкавично образува проверка, която се извърши лично от прокурор! Единствените въпроси, на които трябваше да отговоря, бяха от кого съм получила информацията.
Омерта?!
Също като "Яневагейт". Досъдебното производство за авторството на записите е прекратено. Няма разследване за обстоятелствата в разговорите, въпреки указанията на ЕК, европейските прокурори и обещанията на Цацаров.

Но, каквото и да правят или да не правят, времето на справедливото възмездие идва.
Всяка диктатура завършва така. Особено когато мафията е държавата.
Скоро, много скоро...

Румяна Ченалова, Фейсбук

**************************************************************************************************************************************************

По думите на съдия Лалов изборът му за титулярен председател на СРС е станал възможен едва след среща с тогавашния председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, организирана от Янева. На този разговор обаче се е появил и самият Пеевски, с когото Колев споделил кой е Лалов и какъв е поводът за срещата им. "Попита – какво става тук? Те му обясниха – ами тук сме се видели, за да обясни това момче, каза Георги Колев, за своята концепция и евентуално да получи подкрепа и от мен. Аз знаех, че избор без подкрепа от лошите няма да има, невъзможно е. В този момент този корпулентен политик, твърде известен, знаете, каза – ама да не стане така, и сега цитирам – да се отметне тоя човек, както се отметна Пенгезов, който аз водих при Ахмед Доган" разказа публично съдия Лалов преди седмица.

Гражданството на председателя на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов вече е обект на проверка, разпоредена от Върховния административен съд (ВАС). Това стана ясно по време на заседание на върховните съдии по делото, заведено от съдия Евгени Георгиев срещу избора на колегата му на ръководния пост, извършен от Съдийската колегия на ВСС в края на ноември миналата година, съобщи правният сайт „Лекс“. Правосъдното министерство има срок до 21 май да предостави всички необходими документи, за да се изясни кога и как магистратът е станал български гражданин.  Проверката бе разпоредена след искане на адвоката на Георгиев – Александър Кашъмов, който се позова на публикация от 22 април на журналистката Валя Ахчиева в сайта euelectionsbulgaria.com. В нея са представени данни, според които роденият през 1972 г. в руския град Курск Алексей Трифонов е вписан като български гражданин без правно основание.
Според чл. 162 от Закона за съдебната власт, съдия, прокурор или следовател може да бъде лице, притежаващо само българско гражданство.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.