"Заедно с колеги работим по сигнал до прокуратурата, за да може тя да се задейства и провери сделката  за "Дупката". Безспорно е, че става дума за изключително скандална, очеизвадна корупционна сделка, престъпна дори."

Завършил право, с магистратура по балканистика, бивш директор на Регионалния исторически музей в Добрич, в момента – общински съветник във Варна и юрисконсулт, той държи единствено на политическата си титла-председател на ПП „Възраждане“. Иначе е автор на  книги и документални филми, негова е и най-четената електронна книга – учебник по родинознание от 1-4 клас, свален над половин милион пъти от блога му. Повод за интервюто е огромната цена на т.нар. „Дупка“ в центъра на град Варна.
За мащабите на корупцията, за честността в политиката и смисъла да се бориш, разговаряме с Костадин Костадинов.

- След изплатените от държавата 43,2 милиона лева на Георги Гергов за парцел от 2,8 дка в центъра на Варна, останаха ли съмнения, господин Костадинов, че политиката и бизнесът са братя-близнаци?

- Първо, нека да уточним, че все още няма изплатени пари, защото това решение, което бе взето от общинския съвет, е само началото. То е разрешение за водене на преговори от Общината, от една страна, държавата от друга и Гергов, като собственик на парцела от трета. Това е начало на изплащането на тази сума. Защото общинският бюджет не разполага с тези пари и ще се търси помощ от държавния бюджет. А той от къде би могъл да извади тези пари към настоящия момент, не знам. Процедурата тепърва ще има още гласувания, защото след евентуално намиране на средствата, ще трябва да се гласува самата сделка по същество. Тогава се надявам, че нещата биха могли да се променят в полза на обществения интерес.

- Чуха се гласове, че независимите оценители /излишно спестявам кавичките/, ще бъдат дадени на съд. Като юрист, и в контекста на горното, смятате ли, че ще има връщане на този процес?

- Решението, което беше гласувано в общинския съвет, бе прието с много крехко мнозинство от два гласа - 26 от общо 28. Тук е мястото да отбележа, че хората на Доган /да направим разграничение между хората на ДПС и тези на Доган!/, които са двама, гласуваха против и въздържал се. Това показва, че има напрежение между Доган и Пеевски - нещо, което се говори доста упорито. Това поставя под съмнение осъществяването на самата сделка. Не съм сигурен, че на следващ етап тези 28 гласа биха могли да се повторят. Нещо повече - в момента заедно с мои колеги работим по сигнал до прокуратурата, който в рамките на тази седмица трябва да е приключен, подписан от нас и изпратен, за да може тя да се задейства и провери сделката. Безспорно е, че става дума за изключително скандална, очеизвадна корупционна сделка, престъпна дори.

- Щом е хипотетично, че ще се построи бъдеща сграда на осем етажа с подземни паркинги, не е ли хипотеза, че оценителите са точни и обективни в оценката си?

- Тук не можем да гледаме правото. Трябва да гледаме по-скоро практиката. На този терен, когато започват да се правят изкопните работи в средата на 80-те години, се откриват изключително ценни археологически находки, което спира строежа. И нещо повече. Още в последните години на комунизма, заради това, че не може да се вземе ясно решение дали да продължат строежа или да го спрат, в крайна сметка той спира, заради падането на комунизма. Но към настоящия момент практиката в България показва, че на такива терени просто нищо не може да се построи. И Законът за културното наследство го потвърждава. Това са недвижими културни ценности от национално значение. Това е архитектурният резерват Одесос. Аз даже се пошегувах, че там и дървена, сглобяема външна тоалетна не може да се построи. Какви подземни паркинги при условие, че там излизат подпочвени води? И това нещо още в самото начало унищожава преценката на т. нар. „независими оценители“. Цената, на която  излиза квадратен метър, е 16 000 лв. Това е повече, отколкото в центъра на Манхатън. При условие, че говорим за един умиращ и разкапващ се град като Варна, който няма нищо общо с морската столица на България.

- Какво става с вашата партия „Възраждане“? Обмисляте ли прегрупиране, обединение с подобни по идеи граждански формирования или партии преди парламентарните избори, колкото и да изглеждат далечни?

- Други партии, които да мислят като нас, в настоящето не виждаме в българското общество. Ако имаше други такива, ние нямаше да правим „Възраждане“. Има граждански организации, разбира се, в тях се обединяват хора като нас и в тях е надеждата за бъдещето на страната ни. С тях сме в непрекъснати контакти и връзки, подписваме и споразумения за сътрудничество по места. Без вярата на гражданите, че от тях нещо зависи, ние няма как да променим тази държава. На последните избори гласуваха за нас 40 000 души. За да влезем в Парламента са ни нужни още 100 000. Аз Ви давам гаранция, че в момента, в който „Възраждане“ влезе там, до 12 месеца ще има предсрочни избори, които ще бъдат спечелени от нас. И България вече няма да е същата. Ние ще пишем новата история на страната! Но за да се случи, първо гражданите трябва да повярват в себе си и в нас.

 

                          

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.