Вчера се случиха интересни неща...

Беше задържан в Германия предполагаемият убиец на Виктория Маринова. Премиерът, главният прокурор и министърът на вътрешните работи дадоха пресконференция.
В Министерски съвет бяха привикани всички посланици в София и им бяха представени детайлите по разследването на убийството лично от министър-председателя.
Оставям настрани факта, че следствените действия и събраните доказателства се обсъждат от представители на изпълнителната власт, както и че главният прокурор присъства и участва в пресконференция по току-що образувано досъдебно производство в МС.

По време на пресконференцията премиерът не скри гнева си и промени предмета й, произнасяйки няколко знаменателни фрази:

- че за България се говорело като за Малта и Словакия – гаф №1; 
- че ще преосмисли отношението си към кандидата на ЕНП за поста Председател на ЕК – гаф №2;
- че ще проведе много сериозен разговор с представената в ЕП ЕНП – гаф №3.

Изживяването на Борисов като самодържец за нас е ежедневие, но едва ли ще бъде прието по подобен начин от адресатите на горните фрази.

„Бързите и активни усилия на Бойко Борисов довели до задържането на заподозрения убиец на Виктория Маринова" бяха приветствувани лично от Жан Клод Юнкер, включително и чрез говорителя на ЕК Маргаритис Схинас. Председателят на Европарламента Антонио Таяни също поздрави българските власти за действията им, "направили възможен ареста на убиеца на Виктория Маринова“.

Дали обаче е така?

В действителност се оказа, че записите от охранителните камери, запечатали около времето на убийството тичащо в района лице, са прегледани и изпратени на полицията от собственика на телевизия TVN и бивш съпруг на Маринова. Вероятно именно записите са насочили разследващите към задържания български гражданин. Установяването на местонахождението и задържането е осъществено за по-малко от 8 часа от германски спецслужби, срок непосилен за българските власти.

Само припомням, че общо 1114 са хората с ефективни присъди в България, които са се укрили, а обявените за издирване са над 24 000. На 2.02. 2018 г., по време на парламентарен контрол, министърът на вътрешните работи Валентин Радев съобщава, че МВР е обявило за общодържавно издирване към 15 януари 2018 г. 1126 лица, които са с влязла в сила присъда. Главният прокурор отказа да предостави информация за лицата. Между тях е и собственикът на транспортната фирма „Ентуртранс” Ениз Ченгел, който е осъден на 10 г. затвор за катастрофата на автобус на магистрала „Тракия” през 2011 г., отнела живота на 9 души. Той е осъждан в Румъния за нанасяне на средна телесна повреда преди катастрофата на „Тракия”, но българските власти са отказали да го предадат на румънското правосъдие.

Осем часа срещу 8 години

Припомням и обстоятелствата около издирването на Росен Ангелов, извършил на 31.12.2017 г. шесторното убийство в Нови Искър, самоубил се ден след това и намерен на 7.01.2018 г. във вила, съседна на тази, която е обитавал в с.Луково, където очевидно не е бил търсен. Тогава също беше дадена пресконференция, на която прокурора Сарафов заяви: "В последните дни чета много становища на хора, които тиражират различни версии. Много от тези анализи и коментари искрено ме забавляват. Сега ще ви представим актуална, точна и коректна информация и ще разбия всички теории на конспирацията.Това просто е човек, който е легнал и се е самоубил“.
Ангелов е рецидивист, осъждан за изнасилване и кражба , а през 2007 г. за блудство с малолетно лице, извършено във обитавана от него вила СЪЩО в района на с. Луково. Осъден е на 8 години лишаване от свобода, като присъдата е влязла в сила през 2009 г. За времето до 2017 г., когато извършва убийство на 6 човека, не е намерен /вероятно защото не е търсен/, за да изтърпи наложеното му наказание.
Очевидна е разликата в скоростта, с която се издирват и задържат обвиняеми или подсъдими, включително за изтърпяване на наказанието в България и Германия. Осем часа срещу 8 години.

Относно задържания в Германия Северин Красимиров...

Разследването е в началото си. Какво точно е извършил задържаният, в каква последователност и с какъв умисъл, предстоят да бъдат установени, съответно определена точната квалификация на деянието. Обилното поднасяне на информация относно събраните доказателства едва ли ще подпомогне разследването, дори при определени обстоятелства би попречило. Може би най-коректен и съобразен с принципите на закона е коментарът на председателя на парламентарната група на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер: „Поздравявам българските власти с ПРЕДВАРИТЕЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ от разследването на убийството на Виктория Маринова“.

Има правила – на закона и в частност на разследването. Има правила в политиката и дипломацията. Има и морални.Те трябва да се спазват. Пиар говоренето, сръдните и обидите са лакмус за нивото и състоянието на съответните лица, било то управляващи или от съдебната система, за ценностите и за страха им, за компетентността и не на последно място - за отношението към нас, потенциалните жертви на престъпността.

Да обобщим изнесените на пресконференцията факти и изводи:

1.Северин цяла нощ е пил. Употребил е голямо количество алкохол. Тежи около 50 кг;
2.Скрил се в храстите и изчаквал жертва /по Младен Маринов/, но пък престъплението е спонтанно /по Сотир Цацаров/. Така чакал до обяд;
3.Виктория Маринова била с приятелки до 12 ч.;
4.За времето до 12:11 ч. /записи на тичащия Северин/ той извършил нападение, изнасилване и убийство. Хладнокръвно потърсил телефона и ключа от автомобила, даже и дреха на жертвата /като в сериал за сериен убиец/;
5.Със скорост на спринтьор, скривайки вещите, се изнесъл от местопрестъплението. Алкохолът въобще не му пречил, защото бил боксьор;
6.Пристигайки в къщата решил да остави вещите на полицията, за всеки случай. Защото ДНК-то, което му взели когато бил 10-годишен, може и да не е сигурно;
7.След това разказал на леля си, че е извършил изнасилване и отпрашил към Хамбург.

По-добре да не бяха говорили!

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.