Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепи предложенията на БСП, ВМРО и ”Воля” да отпаднат съкратените съдебни следствия при умишлени убийства и при тежка телесна повреда. Това е една от посоките, които дебатират депутатите от правната комисия, а другата е предложението на ГЕРБ, свързано с промяна в Наказателния кодекс.
На фона на дебатите, почернени родители и роднини на убити деца протестираха пред сградата на Парламента.

На заседанието на правната комисия присъстват представители на Върховния касационен съд и правосъдният министър, както и близки на жертви на тежки престъпления, а това дава основание да се очаква, че ще се постигне съгласие по тези законопроекти, които днес се очаква да бъдат приети на първо четене.

Ограничаването на приложното поле на съкратеното съдебно следствие, трябва да бъде прието. Това каза на заседанието на правната комисия в парламента главния прокурор Сотир Цацаров.

Депутатите от комисията обсъждат предлагани промени в НПК и НК, които се отнасят до съкратеното производство. Главният прокурор посочи, че би следвало да се даде отговор на въпроса – дали да се приеме ограничаване на съкратеното съдебно следствие, и ако се отговори положително на този въпрос, кой подход да бъде предпочетен – изменение в НПК (първите три законопроекта предложени), или изменение в НК (четвъртият законопроект).

Становището на прокуратурата, представено писмено при председателя на правната комисия е, че на въпроса отговорът е категорично "Да"

 „Тоест в конкретния случай ние считаме, че ограничаване на съкратеното съдебно следствие категорично трябва да бъде прието. Трябва да бъде прието не по популистки съображения, дори не поради факта че са се натрупали във времето случаи, които показват несправедливостта на действащата разпоредба, а защото в най-общ план трябва да изберем между две ценности. Едната от тях е провеждането на наказателното производство в разумен бърз срок, другата е общественото чувство за справедливост”, каза Цацаров.

Той мисли, че ще трябва да се предпочете по-високата ценност и тя е справедливостта. За това кой подход да бъде приет – изменение в НПК или НК, главният прокурор каза, че изразяват становище, че следва да се предпочете подхода, като предлага изменение в НПК.

„Ние предлагаме да възприемете становище при което се приемат това, което предлагат първите три законопроекта, а именно съкратено съдебно следствие не се допуска при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда”, заяви Цацаров.

Според него трябва да се приеме радикалният подход, а именно без съкратеното съдебно следствие в случаите на умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда.

ГЕРБ, БСП и "Обединени патриоти“ вече внесоха отделни законопроекти за промени в наказателното производство при тежки престъпления.

Цацаров убеден, че трябва да отпадне съкратеното съдебно следствие за тежките умишлени престъпления, тъй като това е ценностен избор между това дали искаме бърз и ефективен процес, или да бъде задоволено общественото чувство за справедливост. Той заложи на второто.

Що се отнася до проекта на ГЕРБ, неговите опасения са, че ако тази промяна, свързана със съкратеното следствие, бъде направена през Наказателния кодекс, това ще даде възможност, когато се стигне до финала на разследванията и до дела, подсъдими или обвиняеми да се възползват от по-леката мярка, тоест, отново, въпреки че има промяна, те да могат да получат редукция от 1/3.

Днес близки на жестоко убити деца протестираха пред Парламента

Пoчeрнeни рoдитeли нa жeртви нa брутални убийcтвa настояват за спешни прoмeни в Нaкaзaтeлния кoдeкc зa тeжки прecтъплeния. Те внесоха в деловодството на парламента 15 882 подписа в подкрепа на искането си.


Снимка: БГНЕС

Протестиращите имат 11 предложения, сред които премахване на съдебното следствие, което в определени случаи намалява присъдата на извършителя при самопризнания с до 1/3. 

Болката от загубата и борба за една обща кауза- отмяна на възможността за съкратено съдебно следствие и споразумение с прокуратурата.  Подписката беше внесена от бабата на 7 годишната изнасилена и убита в Сотиря-  Кристин Георгиева. Този понеделник момичето трябваше да прекрачи за първи път училищния праг.

„Моята кауза докато дишам е да внесем подписките за доживотните присъди на убийците и вместо учебници ,донесохме подписки”, каза бабата на убитата Криси – Милка Георгиева.

Доживотна присъда без право на замяна поискаха и семейство Министерски. Техните дъщеря и внучка бяха жестоко убити от бившия им зет- Викторио Александров.

 

„Ние не живеем. Ние съществуваме. Научихме се с времето да живеем с болката си. И животът ни е борба. Борба да се промени законодателството. Да бъде адекватно спрямо ширещото се чувство за безнаказаност”, заяви Ваня Министерска.

Четири години по-късно ,за справедливост продължават да се борят и родителите на жестоко убитата през 2015 година студентка Вероника Здравкова от Велико Тръново.

„Все ще броим дните, защото не ги ли броим, имаме чувството, че се отдалечаваме от нея”, сподели Трайчо Трайков, баща на убитата Вероника Здравкова.

При протестиращите дойде  Корнелия Нинова от БСП.

„Тук съм като депутат, който внесе законопроект, съгласно който, при тежки телесни повреди, убийства, не се прилага съкратено производство, не се прилага споразумение, а се прилага само доживотна присъда, без право на замяна”, обясни Нинова.

Предложените законодателни промени ще се обсъждат от правната комисия в парламента.

„Колегите юристи  подкрепят идеята. Нашата идея е да запазим съкратеното съдебно следствие, където да налага най-тежката присъда. Премахването му би довело до едни дълги процеси, до това престъпници да бъдат на свобода. Смятам, че тази тема не следва да се политизира по никакъв начин”, заяви председателят на правната комисия Ана Александрова.

Близките на жестоко убитите ще присъстват на днешното заседание на правната комисия, където ще бъдат приети консенсусно вискчи предложения за промени в НПК и НК. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.