Докладът на Европейската комисия констатира очевидни от години проблеми за българите. Колкото този доклад е критичен за България, толкова е и самокритичен за самия ЕС, защото е самопризнание за дългогодишен провал в борбата срещу вихрещата се корупция, коментира държавният глава Румен Радев първия доклад на ЕК за България по новия механизъм на оценяване.

"Продължаването на Механизма за сътрудничество и проверка дори и под различна форма е доказателство, че правителството не получава европейска индулгенция именно заради системния провал в противодействието на корупцията. Моята признателност и подкрепа е за всички граждани, които спряха да чакат констатации и решения отвън за справяне с политическата корупция, с лошата медийна среда, с олигархичните зависимости, с безконтролността на главния прокурор и се борят, за да си върнат държавата", каза президентът.

"Системното погазване на закона и на обществения интерес от страна на главния прокурор в неговия стремеж да пази на всяка цена правителството и определени олигарси и да атакува неудобните, уронва устоите на правовата държава и изисква реакция от цялата правосъдна система. Позицията на Съюза на съдиите в България е показателна и вярвам, че с общи усилия ще дадем шанс на почтените български прокурори да започнат реална борба срещу корупцията и в защита на върховенството на закона", категоричен е Румен Радев.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.