"Всички изявления на Борисов в туркменистанския курорт са политическа пушилка - комбинация от икономическа и геополитическа неинформираност, която обаче съпровождащите го български журналисти се правят че не забелязват и я представят като междудържавни преговори за реални бъдещи сделки."

По повод поредните изявлението на Бойко Борисов в Туркменистан, че щял да пита Дмитрий Медведев дали случайно ”Газпром” не иска да прави суапови сделки с газ в триъгълника Туркменистан-Русия-България, да напомня, че ”Газпром” никога не транзитира и не прави суап* с чужд газ.

До сега винаги когато са ползвали газ от Туркменистан руснаците първо го купуват и след това го вкарват в своята преносна система, т.е. - той става руски, това пише експертът Пламен Димитров.

Другият абсурд е твърдението на Борисов, че през Каспийско море може да се прокарват нефтопроводи, но не и газопроводи. За сведение на Борисов - не някой друг, а нашия, на ЕС Европейския съвет още през септември 2011 г. упълномощи нашата Европейска комисия да преговаря с Туркменистан и Азербайджан за строежа на газопровод през Каспийско море, който да докара туркменския газ до Европа. И в качеството си на премиер Борисов вероятно също е дал своя глас за това решение. Работата обаче се разсъхна, защото са нужни милиардни инвестиции, а политическият риск е голям, тъй като Русия е против подобен газопровод. Но да се отрича възможността за строежа му с екологични аргументи е абсурд - в Каспийско море и сега е пълно с газопроводи - все пак огромното азербайджанско находище Шах Дениз е на 70 км от брега и газа от него се пренася до сушата именно по тръбопроводи, обяснява експертът.

Накратко - газ от Туркменистан няма да стигне до България и въобще до Европа. Основното направление за износ на туркменистанския газ ще си остане Китай. Затова всички днешни изявления на Борисов в туркменистанския курорт са политическа пушилка - комбинация от икономическа и геополитическа неинформираност, която обаче съпровождащите го български журналисти се правят че не забелязват и я представят като междудържавни преговори за реални бъдещи сделки, коментира още Димитров във фейсбук.

----------------------------------------------

* суап или суоп, е финансов инструмент, договор между две страни за размяна на серия бъдещи плащания

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.