България има проблем с корупцията и той трябва да бъде решен от всички – на първо място от правораздавателната власт, после и от съдебната. Това заяви вицепремиерът на ГЕРБ Томислав Дончев пред бТВ. Ролята на медиите, когато се говори за борба с корупцията е, че общественият натиск води до разкриване на корупционни практики.

Имаме стотици случаи на злоупотреби, в които сме реагирали без да е имало медийни сензации, допълни Дончев. Когато окончателно приключи проверката на всички къщи за гости и бъдат открити злоупотреби с тях, трябва да бъдат върнати всички европейски пари. Ще бъде отворена специална сметка, и ако ЕК наложи санкции по оперативната програма, финансирала къщите, България ще си плати глобата с парите от тази сметка. Контролът по финансирането на проектите за къщи за гости трябва да стане по-плътен, допълни Дончев.

Не е хубаво представители на държавата да говорят, че се вихрела безнаказаност. Така вицепремиерът Томислав Дончев коментира думите на президента Румен Радев, че се вихрела безнаказаност в държавата.

Според Дончев президентът Радев не трябва да е част от предизборната кампания, защото не е политическо лице, и защото не участва по никакъв начин в изборите за ЕП. „Смятам, че президентът е активизиран – Вие преценете от кого“, допълни Дончев.

Има ли случай, в който е имало данни за нещо нередно и да не сме реагирали, попита Дончев. Преди време твърдях, че ако научаваш нещо от вестниците, значи не си вършиш работата, – сега е факт хора на високопоставени длъжности да разбират за злоупотреби от медиите. Като вицепремиер имам доверие във всяка българска служба, това важи и за КПКОНПИ, допълни Дончев. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.