Днес ние не протестирахме срещу Гешев. Напротив - даже искахме да му благодарим за услугата, която ни направи, като показа с поведението си най-грозното възможно лице на превзетата съдебна система. Появата на Гешев разкри всички тежки недъзи на държавното ни управление. Това, срещу което протестираме, е машината, която произвежда гешевци.
Докато машината за гешевци съществува, ще имаме несправедлива съдебна система с двойни стандарти - система, която е бухалка за гражданите и чадър за престъпниците.
Докато машината за гешевци съществува, ще имаме административни ръководители, чието най-голямо постижение е диплома от школата в Симеоново, а не от престижен международен университет.

Докато машината за гешевци съществува, ще имаме състезания с един кон за най-важните постове в държавата. Ще имаме ниски доходи и пенсии. Ще имаме обществени поръчки “за техни хора” и ремонт на ремонта - за всички нас.
Докато машината за гешевци съществува, ще имаме държава с повече служебни коли, отколкото линейки. Държава, в която чистачката в министерски съвет взема повече от учител в началното училище.
Докато машината за гешевци съществува, ще имаме правителствена болница като 5-звезден хотел и общински болници като затвори.

Ще попитате как се е появила тази машина, машината за гешевци? Нейното съществуване е заложено още в конституцията ни.
По конституция длъжността на главния прокурор е над демокрацията.

Когато е превърнат във всевластна фигура, главният прокурор обезсмисля всички останали системи на демокрацията. Нулира ги. Превръща ги в театър. Никой не може да повдигне обвинение на главния прокурор, а той може да повдигне обвинение на всекиго. Главният прокурор може да спре всеки в държавата да си върши работата, като го заплаши с обвинение. Главният прокурор може да притисне в ъгъла дори съда.

Как да спрем машината за гешевци?

Дори и да имаше как да избегнем Гешев, системата би произвела негов двойник. Името на главния прокурор е без значение. Проблемът не е в имената на марионетките, а в безконтролната власт, която може да бъде упражнявана през тях. Затова ни трябва промяна в Конституцията.
Трябва да направим така, че главният прокурор да не е безконтролна и безотчетна фигура. Трябва да сложим край на единоначалието в прокуратурата - трябва всеки прокурор да може да повдигне обвинение. Трябва гражданите да имат възможността да получат защита при несправедливо обвинение или да оспорят отказа на прокуратурата да повдигне обвинение по въпрос от публичен интерес. Такава промяна в конституцията обаче не може да бъде направена от сегашното Народно събрание.
Непочтени хора няма как да създадат почтени правила.

Дори и да променят правилата, сегашните ни народни представители само ще подменят надеждата за промяна с още от същото. За да променим ефективно конституцията, трябва първо да променим състава на парламента.

Какво може да направи всеки от нас?

Можем да сме активни.

Можем да гласуваме - докато мнозинството е убедено, че няма смисъл да гласува, убеждението му се превръща в самосбъдващо се пророчество.
Можем да защитим гласовете си - колкото повече застъпници има по секциите по време на избори, толкова по-трудно се подменят резултатите.
Можем да мислим и да говорим за политика всеки ден, а не само преди избори.

Политиката започва от там - от разговора за това как да живеем добре заедно. Затова не се страхувайте да говорите и да мислите за себе си като за политици. Защото истинският политик е човек, който работи за добруването - не само своето, но и на общността си. Политика не е мръсна дума. Цапат я хората, на които позволяваме да подменят смисъла й.

Коментар на Методи Лалов - общински съветник на Столична община, бивш председател на Софийски районен съд

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.