Иво Христов: За какво да си говорят президентът и премиерът? За успехите на правителството ли? Президентът винаги е казвал, че няма да има единство в името на корупционния комфорт на управляващите, че няма да даде морална подкрепа на власт, която е затънала в скандали, която отменя собствените си решения, посочи началникът на кабинета му.

След реализацията на стратегическите цели от началото на прехода - ЕС и НАТО, зациклихме в някакво безпосочно гонене на опашката, заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ Иво Христов, шеф на президентския кабинет и председател на Стратегическия съвет при държавния глава.

Съветът няма желание да се превръща в партия, бе категорен той. Христов обясни, че всички членове на съвета работят без заплата.

"Това е тим, който е призван да бъде алтернатива на статуквото. Това невинаги значи опозиция, случвало се е да имаме и общи идеи с управляващите, но е очевидно, че има разминаване между очакванията на българите и това, което управлението им предлага. България очевидно не намира себе си", заяви още началникът на кабинета на държавния глава за членовете на  Стратегическия съвет.

"Стратегическият съвет при президента няма призвание да се превърне в партия. Нямаме и този русурс. Чест прави на тези достойни и куражлии българии, които в трудна атмосфера, в която се оказва натиск върху всяко инакомислие в България и са хипнотизирани всяка вечер с новини за стабилност, застават с името си", бяха точните му думи.

Правителството "Борисов 3" афишира проекти, които са същите като тези на "Борисов 1", посочи Иво Христов.

Няма ясна идея кой е драйвърът на националната икономика, изтъкна председателят на Стратегическия съвет на президента Румен Радев.

Христов критикува работата на кабинета и липсата на големи цели, като подчерта, че стратегическите проекти са се провалили.

"Остана поголовното асфалтиране с познатото качество. Що се отнася до другите сфери, няма ясни цели. Туризмът се задъхва, образованието деградира, не знам българин да е доволен от здравеопазването. Затова трябва някаква нова идея за развитие. Основни демократични завоевания като свободата на словото са спомен. И трябва да се мисли за някаква алтернатива", изреди Иво Христов, обосновавайки идеята за създаване на Стратегическия съвет.

И продължи:
"Прескачам проблемите с ерозията на властите. Основни демократични завоевание като свободатана словото са само спомен".

"Ето и днес имаше скандали в управляващото мнозинство с имоти, апартаменти", посочи Иво Христов, визирайки новината за новия луксозен апартамент на Цветан Цветанов.

Според него правителството трябва да положи усилия за среща на премиера с държавния глава. Президентът винаги е казвал, че няма да има единство в името на корупционния комфорт на управляващите, че няма да даде морална подкрепа на власт, която е затънала в скандали, която отменя собствените си решения. Такава власт отменя понятието "политическа отговорност". Президентът в такъв случай може само да коментира и връща законопроекти, посочи Христов. 

По думите му предсрочните избори са въпрос на време. В момента парламентът не прилича на парламент, прилича на скеч – едни и същи депутати отменят собствените си решения и си противоречат ежедневно, каза още Иво Христов.

"Когато българите изглеждат хипнотизирани от медикрацията, то на този фон някой се рашава да мисли алтернативно и затова се иска кураж. Това е екип, който е призван да мисли алтернативно на статуквото", продължи шефът на президентския кабинет.

Иво Христов отрече да е Сивия кардинал на държавния глава. "Удобен мит е, че съм "сив кардинал" на президента. Не съм кардинал и дано не съм сив", каза той. И обясни: "Това е удобен мит, създаден от опонентите на президента. Един летец-изтребител, който трябва да взима решения за части от секундата, не се нуждае от алтер его, още по-малко от сив кардинал. Не съм достатъчно сив."

Отрече и да е проруски настроен. "Това е поредният мит, аз съм пробългарски настроен. Президентът беше обект на незаслужени упреци от страна на руския патриарх. Защо към него, а не към друг. Ако той беше проруски настроен, какъвто мит насажда властта", каза Христов.

Коментира и твърдението, че президентът бил против закупуването на Ф-16.

"Това е непросто заблуда. Това е истината, отпечатана на обратната страница - не президентът иска "Грипен", а властта иска Ф-16. Президентът иска да се спази процедурата за избор на изтребител. Внушават ни се разни работи", обясни той. 

Водещата Цветанка Ризова припомни, че президентът Румен Радев не е стъпвал в парламента и попита защо е този отказ да се общува с депутатите.
"Какво значи отказ да се общува с депутатите? Те произвеждат закони, някои от които президентът връща. Би било безконфликтно, ако това, което произвеждат е качествено. Ако човек гледа българските медии, може да остане с впечатлението, че Конституцията не е валидна и кой е държавният глава. Всеки следващ ход ни убеждава в това, че парламентът работи трудно. Едни и същи депутати с патос говорят едно нещо и после със същия патос го опровергават", изтъкна той.

"Президентът Радев със сигурност няма да даде морална подкрепа на власт, която е затънала в скандали, която отменя собствените си законопроекти в рамките на седмица, част от които депутати и министри са с неприети оставки. Да прегърне и опрости, да даде морална подкрепа? Той може само да коментира и да се противопостави."

Попитан дали това означава, че битката продължава и разграничението е голямо и сериозно, Иво Христов отговори: "Парламентът не е кафене, за да каниш президента на кафе. Това е несериозно като понятие. Има йерархия",  отговори Христов и поясни защо Радев прие Корнелия Нинова, а не приема министри от управлението. "Защото Корнелия Нинова дойде заедно със своите парламентаристи. А Борисов да представи какво? Успехите? Къде са те? И какво ще си говори президентът с Борисов и с неговите министри?"

И в края на разговора Иво Христов припомни думи на покойния д-р Петър Дертлиев, че трябва да се управлява с таланта на цялата нация.

"Имате ли чувството, че управлява този талант?", обърна се с риторичен въпрос към водещата Иво Христов.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.