На 15-ия ден от протестите в София президентът Румен Радев слезе при гражданите със справедливи искания - оставка на главния прокурор и цялото правителство на Бойко Борисов.
Мафията няма да победи гражданската енергия и да заблуди хората с подмяната на едни министри на сараите и задкулисието с други. Този ход на правителството не е решение, а част от проблема и води към неговото задълбочаване. След като вчера към сградата на министерски съвет полетяха рола с тоалетна хартия (тя се ползва за бършене на задници, а там са предимно такива - бел. р.), днес протестиращите замеряха зданието на мафията със семки и бонбонки - защото там, вътре, освен да крадат, се и чоплят, докато имитират някакви други дейности извън корупционните.

В София се блокират възлови кръстовища, като протестиращите се разделят на 10 лъча, тръгвайки в различни посоки. Утре, в петъчния ден, от 17.00 ч. до 20.30 ч. ще бъдат блокирани входовете и изходите на град Бургас с провеждането на автошествие. За причиненото неудобство на пътуващите към морето граждани са виновни премиерът на България Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев, които не подават исканите им от стотици хиляди българи оставки. Антиправителствени протести се провеждат в десетки градове на България и Европа.

"В страната се вихри грабеж и безчинства. Задачата е историческа, тя изисква единство. Пътят е труден, но залогът е България. Никога българите не са били по-единни в решимостта си да си отвоюват държавата от мафията. Протестът иска оставката на цялото правителство и на главнния прокурор. Властта обаче отново е глуха и говори за някакъв ремонт на кабинета, надява се, че летните отпуски и умората ще разколебаят българите. Вие ще го допуснете ли?, попита президентът Румен Радев, който изненадващо слезe при протестиращите с вдигнат юмрук. И получи скандирания: Неее! Оставка!

"Нужен е нов парламент, нужно е да отворим пътя за конституциионна реформаВ страната се вихри грабеж и безчинства. Задачата е историческа, тя изисква единство. Пътят е труден, но залогът е България. Вие пишете историята на България", обърна се той към множеството от хора.

Ето какво още каза президентът Радев:

"Скъпи сънародници, няма да използвам гражданската трибуна, защото тя е ваша. Но днес, в този съдбоносен за родината момент, съм длъжен да се обърна към вас. 15-ти ден площадите са пълни с надежда и непримиримост благодарение на вас. Хиляди хора протестират по улиците на всички големи градове на България и в Европа.

Плакатите ви, както виждам, казват истини. Истини, за които властта остава глуха и отказва да чуе. Протестите убедиха всички недоволни българи, че не са сами в бунта си. И светът отправи поглед към България. Протестът не се поддаде на провокациите, вие не се уплашихте от заплахите и репресиите - всички вие, хора без оглед на политическата принадлежност.

Никога българите не са били по-единни в решимостта си да си отвоюват държавата от мафията. Протестът иска оставка на цялото правителство и на главния прокурор. Нужен ни е нов парламент. Нужно е да отворим пътя за констутуционна реформа, за нови промени, които да укрепят гражданските права и да гарантират разделението на властите. Да върнат нашите братя. 

В страната се вихри грабеж и безчинства. Задачата е историческа, тя изисква единство. Пътят е труден, но залогът е България. Вие пишете историята на България!

Пожелавам ви успех и непримиримост!

Мутри вън! Да живее България!"

 

Протестите в България ще продължат до оставките на Борисов и Гешев.

Публикуваме видео от изявлението на президента, протеста в Бургас и част от продължаващия протест в София:

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.