Германия и Сингапур временно са прекратили част от автоматичния обмен на данни в България, след пробива в сърварите на Националната агенция по приходите (НАП), съобщи „Капитал“. През миналата седмица пък стана ясно, че заради изтичането на данни на белгийски граждани, властите в Брюксел също са спрели обмена на данъчна информация със София.

"За да защити данните на местните и чуждестранните данъкоплатци, Германия забрани обмена на данни с България по отношение на исканията за възстановяване на ДДС като вид предпазна мярка." се чете в съобщение на германската федерална данъчна служба.

Пробивът в системата на НАП бе направен през електронната услуга за възтановяване на ДДС, платен в чужбина. От „Капитал“ съобщават, че след теча българската приходна агенция е уведомила всички партньорски данъчни служби, около 300 на брой, затова, че временно спира услугата, както и за самата хакерска атака, пише "Свободна Европа".

От НАП заявяват, че Германия е спряла временно обмена на информация за получени доходи от трудови правоотношения на български данъчно задължени лица в Германия, на изплатени директорски възнаграждения, пенсии, собственост и доходи от недвижимо имущество.

Спирането на обмена на информация означава, че НАП няма може да получи информация, ако се нуждае от бърза справка за данъчно задължено лице от България.

През минлата седмица Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) наложи глоба в размер на 5.1 млн. лева на НАП заради изтичането на данните на над 5 милиона български граждани.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.