„В момента не знам дали е изгодно за България да влиза в Шенген. Ние ползваме цялата Шенгенска система. Всеки ден ние връщаме на Гърция по над 100-150 мигранти. Ако Александър каже: „Влизате в Шенген днес”, утре те ще напълнят България. Към днешна дата дори да съм опозиция, няма да приветствам влизане на Шенген и външна граница.”
Това казва премиерът на България Бойко Борисов от Германия, където разговаря председателя на парламентарната група на Християнсоциалния съюз (ХСС), а акцентите са построяване на автомобилен завод в България и приемането на страната ни еврозоната.

Коментар на дипломата Илиян Василев:

"Да обясня, влизаме в предизборна кампания и това словоблудство цели да бъде превантивна терапия, за да не питат защо не изпълнява обещанията си. МВнР не може да дезавуира подобно изказване на премиера, но е добре по дипломатически канали да опровергае казаното, защото бедата е огромна.

Никой, буквално никой не е упълномощавал Борисов да прави подобни свободни интерпретации. В качеството си на министър-председател не може еднолично да определя промени във външната политика, а само такива, които се гласуват от МС. Членството на България в Шенген е консенсусна политика, приета и одобрена в стратегии, приети от МС и от Парламента. Това, че не може да изпълни обещанието си и да влезем в Шенген, поради срив в управлението на страната в критичните за членството ни в Шенген сфери, включително киберсигурността и общата сигурност, не му дава основание да говори "ен гро".

А сега да обясни какво означава това за българските граждани - опашките на границите ни със страните членки на Шенген /за сега е само Гърция, но Румъния няма да ни чака/, за всички български граждани по летищата, за обратовката на товари, за възможността за мобилизираме ресурс за защита на границите ни - които в момента в който станат граници на Шенген могат да получат обща защита.
 

Чакайте следващата изцепка, че точно в този момент не ни е изгодно да влизаме в Еврозоната. Логично е да очакваме, че в същия и следващ момент може да ни бъде изгодно да излезем от ЕС и от НАТО.

Този човек става опасен със своя провинциализъм."

В Бавария заедно с премиера е и министърът на финансите Владислав Горанов, който трябва да убеди германските евродепутати, че страната ни е готова за еврозоната.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.