Председателският съвет на Европейския парламент потвърди днес, че румънката Лаура Кьовеши е най-добрата кандидатка за първи европейски прокурор, и реши да не подлага този избор на пленарно гласуване следващата седмица в Страсбург, а направо ще се пристъпи към преговори със Съвета на ЕС.

В края на февруари две комисии на ЕП изслушаха тримата основни кандидати за поста - Кьовеши, Жан-Франсоа Бонер (Франция) и Андрес Ритер (Германия). При последвалото гласуване Кьовеши получи 26 гласа, Бонер - 22 гласа, а Ритер - един глас. Днес ръководството на ЕП трябваше да прецени следващите стъпки, след като по-рано Съветът на ЕС даде най-много гласове за Бонер, а професионалната комисия по подбора предпочете също Кьовеши.

Ако Съветът и ЕП бяха стигнали до единодушие, избраният от тях кандидат можеше направо да бъде назначен. След като мненията се разминават, започват преговори. Очаква се те да завършат навреме, за да бъде постът зает от следващата година, пише Big5.bg.

Главният прокурор на ЕС ще разполага само с един мандат от седем години. Първоначално Европейската прокуратура ще разследва престъпления с бюджета на ЕС.

Междувременно, Румъния полага огромни усилия да спъне Кьовеши и днес се опита да повлияе на председателския съвет чрез две акции. Кьовеши бе извикана на разпит в специалната прокуратура по скалъпено дело срещу нея за финансова злоупотреба при изпълнение на служебните й задължения, докато е била главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията, а министърът на правосъдието пък Тудорел Тоадер публикува писмо в британския "Файнаншъл таймс" с обвинение срещу Кьовеши, че е подлагала на тормоз румънската правосъдна система като шеф на дирекцията срещу корупция.

Днес /07.03/ Европейския парламент определи своите 3-ма представители за преговори със Съвета на Европа за определянето на Главен прокурор но Евро-съюза. Това са: Клод Морес /Великобритания/, председател на правната комисия, Ингеборг Грасел, председател на бюджетната комисия и Джудит Сарджентини, зам. председател на правната комисия. Техният мандат предоставен Евро-парламента е за един единствен кандидат - Лаура Кьовеши. Преговорите от страна на Съвета на Европа ще се председателтват от представителя на Финландия, а не Румъния. Според всички наблюдатели, Съвета на Европа винаги приема предложенията на Европейския парламент. Очаква се преговорите да приключат в рамките на един ден, а Лаура Кьовеши да бъде обявена за Главен прокурор след гласуване в Европейския парламент по време на сесията от 26 до 28 март, коментира във Фейсбук Владимир Береану.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.