Избухването на пандемията увеличава корупционните рискове и здравният сектор е особено уязвим поради спешно възникващите нужди от медицински материали, опростяването на правилата за пазарните сделки, претоварените здравни служби и свръхнатоварения медицински персонал, заяви Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (GRECO) в Съвета на Европа, която публикува директиви с мерки за 50-те страни членки.
"Съчетанието от спешна ситуация, концентрация на власт, нарушения на правата и свободите на гражданите и вливане на значителни суми в икономиката с цел смекчаване на кризата представлява коктейл, носещ рискове от гледна точка на корупцията, съобщава председателят на GRECO Марин Марчела.

Корупционните практики може да засегнат и частния, и държавния сектор, вземайки различни форми: подкупи в службите, свързани със здравния сектор, конфликти на интереси и функции на лобиране в науката и разработването на нови продукти, разпространяване на фалшиви продукти за медицината, допълват от Антикорупционния орган на Съвета на Европа.

В този контекст GRECO приканва централните и местните власти да бъдат максимално открити и прозрачни при вземането и прилагането на решения,  както и да поддържат готовност да бъдат проверявани.

GRECO е Орган на Съвета на Европа. създаден през 1999 г. за укрепване на капацитета на държавите-членки в борбата с корупцията, която включва 47 държави-членки на Съвета на Европа, както и Беларус, Казахстан и САЩ.

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.