По повод 10 март – Денят на спасяването на българските евреи от Холокоста и почит пред паметта на невинно загиналите 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот, депортирани и унищожени в нацистките лагери  на смъртта, Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” организира кратка церемония за отдаване на почит  към смелите и достойни представители на бургаската общественост, които през 1943 -1944 години са защитили и спасили своите съграждани евреи от ешeлоните на смъртта.

Събитието ще се проведе на 10 март 2020 година. С присъствието си от 12.30  часа пред паметника на Благодарността в градско пространство „Толерантност”  между улиците „Александровска” и „Богориди” в Бургас потомците на спасените ще заявят своята признателност и решимост да не се допусне забрава на техния пример от бъдещите поколения.

Десети март е обявен с решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 г. като Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството. На тази дата през 1943 г. след активната и решителна намеса на няколко български депутати, православната църква, интелектуалци и граждани е спряна заповедта за депортиране на българските  евреи към нацистките лагери на смъртта. Този безпрецедентен акт остава в световната история -  с него България дава вечен пример за хуманизъм и човешка солидарност.
 
На церемонията са поканени представители на институциите и граждани.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.