Сгромолясването на кабинета Петков ще доведе до ново служебно правителство, нови избори, нови герои. И още по-трудно съставяне на редовно правителство, защото трудно ще се намерят мераклии да вадят горещите кестени от огъня. И защото политическият кураж е дефицитен, а проблемите в излишък, измъкването ще бъде, като се даде властта на експертите. Навярно кастингът вече е започнал.

Сегашното правителство прилага евтини тарикатлъци, търси се ефектът от спектакъла, който обикновено е някаква бурлеска. Все едно не става дума за парламент, а за училищно междучасие, в което чавдарчета си играят на стражари и апаши. Има такъв народ, българският, който между две ракии реши да накаже лошите, като вкара в парламента смешните.

Управленските умения, подобно на кулинарните, личат от първата хапка. Не е необходимо да бъде изсърбана цялата чорба в казана, за да се разбере, че е буламач. Още в първия месец се видя, че новият премиер може да рекламира паста за зъби, да продава усмивки, но не и да ръководи коалиционен кабинет.

Това каза в интервю за БГНЕС журналистът Валери Запрянов. Той коментира първите пет месеца от управлението на коалиционния кабинет в трудните месеци на световна криза след пандемия и война.

„По-късно, когато започнаха трудните месеци, както вие ги наричате, когато трябваше да се вземат компетентни решения от външната политика, се разбра, че опитите за дипломатически шпагати на Петков са обикновени подхлъзвания, при това доста нелепи. Последва очакваното разлюбване и рейтингът на целия кабинет се срина. Каквото и да говорим за рисковете пред страната от тук нататък, ще бъдат само думи. Каквито и прогнози да се правят, ще бъдат само предположения. Защото такъв мач не сме играли – с кабинет, подкрепян отвън и недолюбван отвътре. Едно е сигурно: експериментът, който ни спретнаха, ще ни излезе през носа. И няма смисъл да се сърдим на кукловодите, те преследват своите национални или бизнес интереси. Трябва да се сърдим на себе си, защото забравихме, че всяко лековерие се наказва“, смята журналистът.

Заради рязкото обедняване на гражданите и унищожаването на политическата система е твърде вероятно да се създадат опасни популистки проекти. „На такъв огън не сме се пекли. Трудно може да се удържи инфлация, предизвикана от външни фактори, ако няма единодействие на основните политическите сили. Това не означава да мислят еднакво, а да се обединят около най-правилното решение, което може да ни измъкне от батака. Независимо дали предложението идва от системни или несистемни партии. Вместо това се прилагат евтини тарикатлъци, търси се ефектът от спектакъла, който обикновено е някаква бурлеска. Все едно не става дума за парламент, а за училищно междучасие, в което чавдарчета си играят на стражари и апаши. Има такъв народ, българският, който между две ракии реши да накаже лошите, като вкара в парламента смешните. Хайде, смейте се сега, защо плачете? Политиката е сериозно занимание за сериозни хора със сериозни натрупвания. Другото е позорище – на сръбски - театър, на български – резил!“.

Журналистът не помни „някакви ярки политически прогнози на президента“. „Откакто започнаха да си мерят лампазите с Бойко Борисов, и двамата се държат като обидени съпрузи. Накрая се получи играчка-плачка. За какво вмешателство става въпрос, след като почти цяла година Радев притежаваше абсолютната власт. В случая вмешателство е евфемизъм. Бяхме президентска република. Той назначаваше правителствата, избираше си министрите. Между впрочем, много ще ми е интересно да разбера, кой му предложи двамата харвардски корифеи. Дали не е същият, който кадруваше при първото правителство на Борисов и препоръча продавача на постни пици? Сгромолясването на кабинета Петков ще доведе до ново служебно правителство, нови избори, нови герои. И още по-трудно съставяне на редовно правителство, защото трудно ще се намерят мераклии да вадят горещите кестени от огъня. Тогава, нищо чудно, да се роди идеята за правителство на съгласието, което да спаси България. Познайте от три пъти кой ще е инициаторът“, допълва Запрянов.

„Политически лидери има много, идеологиите изчезнаха. Ако попитате Корнелия Нинова какво прави в този кабинет, ще ви отговори, че е превъзмогнала идеологическите си различия в името на България. Но както твърдят умните хора, каквото и да говорят политиците, винаги става въпрос за пари. И защото политическият кураж е дефицитен, а проблемите в излишък, измъкването ще бъде, като се даде властта на експертите. Навярно кастингът вече е започнал“

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.