В публикацията под заглавие "Незаконна сграда работи като нелегален хотел в Поморие" вчера осветлихме, че на територията на град Поморие незаконна сграда, без Акт 16, работи нелегално като апартхотел. Днес от Комисията за защита на потребителите /КЗП/ бяха предприети действия и осъществена проверка. Но умишлено посочената неточна информация в сайта на нелегалния апартхотел "Аризона дел Мар", е завела инспектора на КЗП на друг адрес 

В интернет страницата на нелегалния хотел, намиращ се в незаконна сграда, е посочен адрес в град Поморие на ул. "Европа" 25, който е неточен. Правилният адрес е ул. Европа" 22, и на него е извършена и проверката от КЗП. На този адрес, обаче, се намира друга сграда с апартаменти "Аризона дел Мар", която също е на собственика на нелегалния хотел от ул. "Стефан Стамболов" в "Руския квартал" на град Поморие.

При проверка на адрес в Поморие на ул. "Европа" 22 от КЗП са установили, че и тази сграда се представя като апартхотел пред потребителите, без да притежава категоризация за апартхотел, и е съставен акт за нарушение.

Нелегалният апартхотел, който се намира в незаконна сграда, продължава да работи 

LIBERTA.BG уточнява за проверяващите и контролните органи, че процесната незаконна сграда, която е без Акт 16 и се ползва нелегално като хотел, се намира в град Поморие на ул. "Стефан Стамболов",  и е първото червено на цвят здание от лявата страна на общинския блок на специалистите.

Безобразие е в 21 век, в уж правова държава, в курортен черноморски град - Министерски съвет, Полиция, Община, Прокуратура, КЗП и Министерство на туризма в България  да бъдат безсилни пред своеволията на самозабравил се бизнесмен, който в разрез със законите упражнява хотелиерска дейност в незаконна сграда и извършва нелегално туристически услуги без необходимата категоризация, ощетявайки държавния и общинския бюджет. Този лош пример и липсата на възпитателна мярка дават сериозни основания порочната практика да се пренесе и на други места, като в същото време демотивира изрядните хотелиери, които са категоризирани и генерират средства за покачване на БВП.

При изложените факти и обстоятелства законът изисква нелегегалният хотел да бъде запечатан, с преустановена дейност, като бъде издадена заповед съгласно ЗУТ за събаряне на незаконните части от сградата. В противен случай се изпълва състав от Наказателния кодекс на престъпно деяние, свързано с отказ от упражняване на правомощия от длъжностно лице.

Ако без правно основание и при нарушение на одобрения ПУП при застрояване междувременно е изтъргуван АКТ 16 за незаконна сграда, това е още един сериозен повод за самосезиране на държавното обвинение и КПКОНПИ.

Крайно наложителна е намесата на премиера на България Бойко Борисов, тъй като община Поморие се управлява от ГЕРБ, а очевидно гласът на гражданите е с отслабена чуваемост за институциите и властите.

За казуса с нелегалния хотел в незаконна сграда в Поморие са уведомени Президентството, Министерски съвет, Министерство на туризма, Главна прокуратура, КЗП, НАП, ДНСК, РДНСК и Община Поморие. Предстои да бъде уведомено МВР и съответно Икономическа полиция.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.