Пейо Тотев Крачолов е роден в Чирпан на 13 януари 1878 г., но през септември 1899 г. в Анхиало, днешно Поморие, се ражда Пейо Яворов. Вдъхновен от морето, неспокойният дух на младия телеграфист трескаво търси и размишлява. Край скалите на морския бряг Яворов написва едни от най-хубавите си произведения – поемата „Калиопа“,  елегията „Арменци“, сакралната изповед “Към морето” и още над 30 творби. Появяват се и нови мотиви, които по-късно също са реализирани върху белия лист. В края на август 1900 г. Яворов напуска Анхиало и заминава за София, но натрупаните впечатления и споменът за тази година оставят отпечатък върху творчеството му до последните мигове от неговия живот.

През 2019 се навършват 120 години от пристигането на поета в Анхиало, а в съзнанието на местните хора той никога не си е тръгвал. Доказателство за това е 61-то издание на поетичните празници “Яворови дни”, организирани от Община Поморие и НЧ „Просвета 1888”. Чрез поезия, музика, изложби и театър от 11 до 13 юли Поморие отново ще достигне поетичната си нирвана и ще почете паметта на твореца.

По традиция програмата ще започне със заупокойна молитва в храм „Свето Рождество Богородично”, на 11.07.2019 г. /четвъртък/ от 18.30 ч. Официалното откриване ще се състои от 20.00 ч. пред паметника на Яворов, след което в салона на читалището артистите от ДКТ “Васил Друмев” – гр. Шумен ще представят прекрасната постановка “Нирвана” /вход свободен/.

„Яворовите дни” и вечери ще бъдат съпътствани от рецитал-конкурс и конкурс за поезия, ще бъдат представени новите книги на Боян Чимов, Маргарита Петкова и Катя Зографова, както и великолепният камерен концерт “Сън за мечта”. В края на тридневната програма ще бъдат отличени най-добрите поети и рецитатори.

Организаторите – Община Поморие и НЧ „Просвета 1888“ – канят всички жители и гости на Поморие да се насладят на поетичните празници „Яворови дни” 2019.

11.07.2019 г. /четвъртък/

18.30 ч. – Заупокойна молитва за Пейо Яворов
Място: Храм „Свето Рождество Богородично“     

19.00 ч. – ”Европа – пристанища, крайбрежия, морски градини. Българските крайбрежни градове” – изложба със стари пощенски картички от колекциите на проф. Михаил Неделчев
Място: НЧ „Просвета 1888“      

20.00 ч. – Откриване на ЯВОРОВИ ДНИ 2019, слово на Боян Ангелов
Място: Скалите при паметника на Яворов

21.00 ч. – „ Нирвана” – ДКТ – „Васил Друмев” гр. Шумен. Постановка на Максима Боева, с участието на Ирина Митева и Александър Евгениев
Място: НЧ „Просвета 1888“     

12.07.2019 г. /петък/

10.00 ч.- Национален рецитал-конкурс – I кръг
Място: НЧ „Просвета 1888“ 

18.00 ч. – „Яворов за/в/и  Европа” – Национална кръгла маса, с участието на проф. Михаил Неделчев, проф. Цветан Ракьовски, доц. д-р Елка Трайкова и проф. Димитър Михайлов. Представяне на книгата на Катя Зографова „Световете на Яворов”
Място: Градска художествена галерия „Дечко Стоев”     

21.00 ч. – „Тъй рече Виктор” –  новата поетична книга на Маргарита Петкова, представена от Симеон Аспарухов с музикален съпровод от трио „VIVA”.
Място: Скалите при паметника на Яворов

13.07.2019 г. /събота/

10.00 ч. – Национален рецитал-конкурс – II  кръг
Място: НЧ „Просвета 1888“ 

18.00 ч. – Премиера на книгата на Боян Чимов „Под ръка с музата Ерато” (поеми и стихотворения). Книгата ще представи поетът Боян Ангелов – председател на СБП
Място: Градска художествена галерия „Дечко Стоев”     

20.00 ч. –  „Сън за мечта” – камерен концерт на Биляна Данаилова – сопран, Биляна Кинчева  – пиано, с участието на Мариана Маринова – стихове.

Обявяване на резултатите и връчване на наградите от Националния конкурс за поезия  „От заник слънце озарени, алеят морски ширини…”  и рецитал – конкурс  по творби на Яворов
Място: НЧ „Просвета 1888“ 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.