Досегашният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер остава в сградата на институцията в Брюксел, където ще има кабинет и след края на мандата си, съобщи електронното издание „Политико“, като цитира наскоро взето решение. Той ще има кабинет на осмия етаж в сградата „Берлемон“ в Брюксел, ще продължава да използва служебния си мейл и ще има достъп до автопарка на ЕК, когато е поканен да присъства на събития в качеството му на бивш ръководител на изпълнителния орган на ЕС.

„За да могат бившите председатели на ЕК да изпълняват представителните си функции по подходящ начин, беше решено да имат ограничен достъп до някои ресурси на институцията. Те включват логистична подкрепа като офис или друг вид помощ... Подобни възможности съществуват в много национални администрации. ЕК следва добрите практики“, обясни говорителят на ЕК Мина Андреева. В Германия и Франция например бившите канцлер и президент се ползват с щедра финансова и логистична подкрепа до края на живота си. Бившите еврокомисари пък ще имат неограничен достъп до централната сграда на ЕК „Берлемон“, както и „до определен вид информация“.

Решението за големите привилегии на бившите шефове на ЕК било продиктувано от мнението, че ексчленове на ЕК са „най-добрите посланици на ЕС в Европа и извън нея“, особено бившият председател. За бившите членове на ЕК има ограничения за заемане на постове в частния сектор в годините след мандата им, за да се избегне конфликт на интереси. 
Избраната за председател на новата ЕК Урсула фон дер Лайен нямала нищо против предшественикът й на поста да се разхожда из коридорите на „Берлемон“, според източници на „Политико“. Според нея Юнкер заслужава кабинет и „подходяща помощ“, пише в. СЕГА.

За тази седмица са насрочени изслушванията на новопредложените кандидати за еврокомисари от Унгария, Румъния и Франция. Предварителната оценка дали предложените отговарят на изискванията срещу конфликт на интереси ще бъде дадена на 12 ноември, се уточнява в съобщението. ЕП отбелязва, че едва след положително становище на правната комисия може да се пристъпи към изслушването на кандидатите по предложените им ресори. На 21 ноември ще бъде взето окончателно решение дали изслушванията са били успешни, за да може евродепутатите да пристъпят към гласуването на целия състав на Европейската комисия с председател Урсула фон дер Лайен.
Предвижда се гласуването в пленарната зала в Страсбург на цялата комисия да се състои на 27 ноември, а за избора на новата ЕК е необходимо обикновено мнозинство от подадените гласове.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.