В последните часове от съществуването 46-ият парламен успя да гласува окончателно трансформирането и прехвърлянето на Бюрото за защита на свидетелите от прокуратурата в правосъдното министерство. Депутатите се обвиняваха в пристрастия - едните към главния прокурор, а другите - към олигарси и бегълци от правосъдието зад граница.

Занапред Бюрото ще изпълнява само охранителни, но не и полицейски функции. То ще се отчита на министъра на правосъдието, а той от своя страна на парламента. Заедно със структурата към правосъдното министерство се прехвърлят и всичките му имоти.

Второто и окончателно гласуване на реформата на Бюрото за защита хвърли в атака противниците на законопроекта от ГЕРБ и ДПС. Пледоариите на защитниците и противниците на отнемането на бюрото започнаха още на първата точка за заглавието на законопроекта. ИТН, ДБ и ИБГНИ нарочиха ГЕРБ и ДПС, че бранят главния прокурор. От другата страна им отвърнаха с контра обвинения, че те пък пазят олигарси и бегълци зад граница. От БСП запазиха пасивност по време на дебатите, но подкрепиха голямата промяна с гласуването си заедно с трите партии на протеста.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.