За по-малко от час под петицията се разписаха над 200 човека, а към момента подписите надхвърлят 1500

В Карнобат се сформира Инициативен комитет „Карнобатлии за справедливо правосъдие“ от 24 души, който стартира подписка в подкрепа на алкохолния бос и техен съгражданин Миню Стайков. Стайков се намира в ареста, без внесен от прокуратурата в съда обвинителен акт, в изключително влошено здравословно състояние след прекаран инсулт, а от няколко дни и не се е хранил, тъй като обяви гладна стачка срещу нередностите в правосъдната система.
В инициативния комитет в негова подкрепа влизат представители от всички съсловия – общински съветници, юристи, земеделци, културни дейци и хора на изкуствата, учители, бизнесмени в различни браншове и обикновени граждани.

В центъра на град Карнобат, на площада между сградата на Община Карнобат и Съдебна палата, е позиционирана шатра, на която се събират подписи. Пред нея има множество граждани, които стоят мирно и разговарят, не се нарушава общественият ред, а интересът към петицията е огромен. Пунктът бе официално открит днес в 13.00 часа и само за час под петицията в подкрепа на Миню Стайков се разписаха над 200 човека. Към момента подписите са повече от 1500.

Припомняме, че срещу Миню Стайков има две повдигнати обвинения от прокуратурата, без внесени обвинителни актове в съда, като Стайков вече 9 месеца се намира в ареста. Законът позволява задържане с мярка „под стража“ да не надвишава 8 месеца, като така вече бизнесменът е под запрещение в нарушение на българското законодателство. Тъй като Миню Стайков претърпя инсулт в ареста и здравословното му състояние е изключително критично и има нужда от полагане на специални медицински грижи, той моли съда да бъде изменена неговата мярка в „домашен арест“. Назначена е тройна съдебно-медицинска експертиза, която трябва да установи здравословното му състояние и утре, на 21.05., да излезе с решение. Съгражданите на Стайков от Карнобат очакват положителна развръзка по този казус и се надяват, че утре ще могат да го посрещнат в родния му град.

Шатрата, на която се събират подписи в подкрепа на винопроизводителя, ще бъде на разположение до 23 май включително, тъй като на 24 май е празникът на града, предстои богата културна програма и инициативният комитет не желае да разваля  празничната атмосфера и настроение на своите съграждани.

Председател на инициативния комитет в подкрепа на Миню Стайков е известният адвокат и бивш народен представител Стефан Кенов. Пред Либерта.бг той заяви, че членовете на ИК по никакъв начин не искат да оказват натиск на съдебната власт, а да бъде спазен законът, да се уважава презумпцията за невинност и да бъдат следвани законовите разпоредби, Конституцията на Република България и Европейската конвенция за правата на човека, които гарантират свободите на всички български граждани.

След като бъдат събрани достатъчно на брой подписи, организаторите на петицията ще ги внесат в народното събрание до неговия председател, с молба народните представители да преразгледат нашето законодателство в частта, която урежда „задържането под стража“ в рамките на досъдебното производство, и да приемат законови промени, които да регламентират един абсолютен максимален срок, за който един гражданин може да бъде задържан под стража без внесен в съда обвинителен акт и без влязла в сила присъда.

Вижте какво сподели за подписката Стефан Кенов във видео-репортажа:

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.