Връщането на 20% ДДС ще обезкърви дружествата, заяви ресторантьорът

Представители на бизнеса негодуват срещу предложените от служебния кабинет данъчни промени.

Правителството определи мярката за намаляване на ДДС от 20 на 9% като временна. Ако се върнем по назад във времето, можем да видим, че дебатът за ресторантьорския сектор започна още през 2007 г. по времето на Саркози. Приемат ставка от 5,5% през 2012 г., след допълнителни промени тя става 10 на сто. Повече от половината държави в ЕС използват намалена ставка за сектор ресторантьорство, хотелиерство, за фитнесите и козметичните салони. Това заяви Павлин Петров от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) в ефира на "Денят ON AIR".

Той припомни, че след свалянето на ДДС за сектора по време на пандемията от соронавирус ресторантьорите повишиха минималния осигурителен праг на 800 лв.

"Върнали сме тези 250 млн. лв. от намаленото ДДС, като дори сме внесли 72 млн. лв. повече под формата на осигуровки. Внесохме и по-висок данък печалба", категоричен бе той.

Според госта, ако бъде върната старата ставка от 20%, "дружествата ще бъдат обезкървени".

Пред Bulgaria ON AIR Петров коментира и повишаването на цените в заведенията.

"Цените не могат да се увеличават до безкрай, където и да е. Покупателната способност на населението в момента има предел. Ако ги повишим допълнително, няма да имаме посетители - не можем да си го позволим. Всичко поскъпна, няма как да не се увеличат и цените при нас", подчерта той.

Петров прогнозира още фалити, сериозна безработица и призова ставката от 9% да стане постоянна.

"Сивият сектор ще се намали с над 30%, ако ДДС остане 9%. В случай че го върнат, вариантите са или да фалираш, или да влезеш в сивия сектор", обобщи гостът.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.