"България винаги е следвала съдбата на политическите системи, на които е принадлежала – преди на Източния блок, сега на ЕС. Апогеят на европейския проект отмина, сега предстои да  анализираме останалия път, а скоростта и траекторията му зависят повече от Големите в Европа. Ние ще сме в турболенцията на тези събития. Едно е сигурно – Европа ще претърпи големи промени и 2019-та ще е най-драматичната година от цялата декада."

Пепа Сомлева е общински съветник от местната коалиция „Будно Габрово“. През 1993 г. завършва висше образование в ТУ-Габрово, специалност „Техника и технологии на текстила и облеклото“, втора специалност „Текстилен дизайн“. Има магистърска степен от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, специалност „Политология, дипломация и национална сигурност“. Управлява частен бизнес от 1990 година.

 

- Едва ли има значим обществен проблем, който да е останал встрани от полезрението Ви. В тази връзка, как бихте определили 2018-та?

- Първо, за много години – здраве и късмет за Вас и читателите ни.

2018 е поредна година от едно и също управление и няма как да е много по-различна от предходните. По-скоро бих искала да  определя каква е тенденцията. И тук подсъзнателно се сещам за гениалния роман на Оскар Уайлд „Портретът на Дориан Грей“. За по-младите ни читатели само ще маркирам, че героят продава душата си срещу вечни младост и красота. Знаейки че е вечен, Дориан Грей си позволява всякакви грехове, като това не се отразява на външността му. Той е увековечил образа си в портрет, който обаче променя облика си след всяка негова  низост и безчестие – с всяка една постъпка става все по-уродлив, стар и отблъскващ. В яростта, че този портрет му напомня за злодеянията, Дориан Грей го намушква с нож и всъщност убива себе си. Пристигайки на мястото свидетелите откриват портрет на млад и красив мъж, а до него на пода мъртъв, съсухрен, уродлив старец.

В публичното пространство се изгражда  невероятно красив образ на Управлението на държавата ни. Успехи, растежи, значимост на международната сцена, отчитат се километри, милиони, милиарди, проценти…А всъщност всичко се крепи на магия. И здравеопазване, и образование, и армия, и пенсионна система, и какво ли не. Няма да изброявам, защото това може да продължи безкрайно. Думата ми е, че когато държавата се управлява от една малка група, подобно на латиноамериканско правителство, това води единствено до действия, съхраняващи властта и минимален или почти никакъв прогрес. От там следват липса на реформи, изчерпване на човешкия, административния и финансов ресурс. Това чисто технически не може да продължи безкрайно. Та в този смисъл 2018-та беше поредната година на пропуснати възможности и затъване в блатото на безбройните скандални сделки, назначения, договори и отношения.

- Можете ли да класирате 5-те най-големи политически гафове през изтеклата година и да ги коментирате?

- Ще съм несправедлива, ако ги класирам, защото поне пет претендират за първото място. Но като начало нека си спомним за сделката „Гинка – ЧЕЗ“. Много странно правителството показа пристрастност към иначе частната сделка и то в полза на фирма, която има 90 000 лева активи и 11 000 лева загуба за предходната година, а заявява претенции да управлява дейност, каквато никога не е извършвала, с персонал, какъвто никога не е имала. И всичко това на гърба на 3 млн. ползватели и националната сигурност. Злите езици твърдят чие е подставеното лице и едва ли много хора се съмняват в истинността на слуховете.

Нечуван скандал и свръх сериозен проблем беше несъмнено сривът на търговския регистър. Този период може да се определи като „Липсваше държавата“. Да изчезне цялата фирмена информация за три седмици, без яснота дали ще се възстанови и в каква степен, да няма възможност за извършване на сделки и справки, това е реално 0% държава. В същото време стана известна огромната сума усвоена за изграждането на ТР, която пък е дадена отново на хора без капацитет, а както се разбра по-късно, регистрирани като фирма за фризьорски услуги.

Перманентното приемане на безумни законодателни текстове, противоречащи на всякакви правни норми вече са ежедневие, но бих искала да ги обобщя като един от големите проблеми на годината. Друг такъв прецедент е разходването на огромни средства (общо милиарди), чрез ПМС, а не чрез НС по Закона за ДБ.

Гвоздеят на гала-скандалната програма, обаче определено е аферата Ф16 - Грипен.  От представител на шведската компания се изнесоха толкова компрометиращи данни, че започвам да си мисля, че първите работни дни на годината умишлено бяха потопени във винетковата каша, за да не остане пространство за възмущение от нещо друго.

И така плавно от един скандал не разбрахме как започнахме годината с нов.

За Митьо Очите няма да питам вече, защото за него ежемесечно ни информират, че след няколко дни ще е тук.

- Държавата ни се управлява от едно пародийно коалиционно правителство. Колко дълго, според Вас, ще продължи тази клоунада?

- Сигурно в очите на много хора коалицията изглежда комична, но аз бих я определила като трагична. Сама по себе си коалиционната политика на мнозинството е изхабяваща и ерозираща партньора. Така беше и с реформаторите, така е сега и с ОП. Всички горещи картофи им се подават и те понеже знаят, че по никакъв друг начин не биха помирисали власт се съгласяват на всичко. Преди време критикувах един мой приятел от РБ за съгласието им да крепят недалновидното управление на ГЕРБ. Той мъдро ми отговори, че е по-добре да са в пилотската кабина, отколкото да дишат пушека в публиката. После призна, че в пилотската кабина са напипали само катапулта. Същото сега ще стане и с патриотите – категорична съм. Предсрочни избори ще има. Кога ще се случи това зависи от много неща, но най-вече от това кой момент ГЕРБ смятат най-удобен за тях. Защото се видя, че автентичния народен гняв, на критично намаляваща България не стряска властта. Напротив, даже имаше изказване от сорта: протестирайте си, не ми пречите, само не ми затваряйте пътищата, че да не спира работата.  Та, моето мнение за най-удобния момент за избори от страна на ГЕРБ са изборите за ЕС. Мога да напиша отделен политологичен анализ по тази тема, но ще ми го препишат. Сега само ще кажа, че от психологическа, финансова, пропагандна и властова позиция, това е най-изгодният им момент и ако има предсрочни избори, то те ще са тогава. Не трябва да се пропуска опасността за самия ЕС. Очаква се сериозна промяна в разпределението на европейските партии в ЕП, което, ако се случи,  допълнително ще дебалансира домораслата управа и те не биха рискували да изчакат този момент. В същото време на политическата сцена няма оформен политически играч или стабилна коалиция, която може трайно да отстрани сегашния манталитет на управление. И по този повод моята прогноза е, че предизборната ситуация ще бъде създадена  с  помощта на ГЕРБ, чрез скандално назначение, сделка или събитие - без значение. Преди това, обаче, ще си завършат всички апетитни сделки. Забелязвате ли как бързо се развиват нещата – няколко милиарда, ръчно разкешени на „наши фирми и хора“, Ф16, ще има и още, а за следващите остават дълговете, за които никога не се говори.

- С всяка изминала година българинът става все по-беден и респективно по-нещастен. Това сочат световните класации и индекси. Корупцията ли е най-големият проблем на съвременното общество или липсата на смелост и хъс за промяна?

- Да! Това е проблем №1 на България!

Няма да давам примери, ще говоря принципно. Всички знаем, че определени фирми печелят редовно поръчките на държавата или в общините. В нашия град също една фирма строи ПОЧТИ всички обекти на общината. И това е от години. Когато само няколко  фирми редовно имат достъп до работа и финансов ресурс , това обезсилва или фалира останалите. Липсата на конкуренция изражда средата, което води до срив в качеството. В същото време, когато определен кръг фирми станат местен или браншови „монополист“, могат да си позволят отнемането на работната ръка (така дефицитна напоследък) на останалите. Това първоначално изглежда добре за работещите, но по-късно се оказва, че хората са избрали да работят някаква работа, отколкото никаква, пазарът на труда става контролиран, а не свободен.  Друга страна на корупцията води до липса на правосъдие и справедливост. Трета – изтичането на публични средства, чрез лобистки закони, а не за решаване на обществени проблеми. И т.н. Тук пак ще се върна на латиноамериканския архаичен модел, когато шепа хора разпределяха икономиката и ресурсите помежду си и в държавите им имаше повсеместна мизерия.

Искам да завърша с един израз, който ме разсмиваше с безочието си: усещане за корупция. И искам да споделя какво усещане всъщност имам аз. Усещането ми  е за задушаващо затъване в лицемерие,  фалш и неспособност, характерни за измисленото ни  Развито социалистическо общество до 1988 г, чийто плод са днешните управници. 30 години вървяхме, а пътят се оказа кръг, като сега се намираме в изходно положение, но с по-високотехнологични придобивки. В същото време сме без армия, без лекари, с некачествено образование, бизнесмените ни са Гинки, администрацията е от „калинки“,  а културните висини се населяват от типажи като Ода Жон и „алтернативни“ изкуства.

 2019-та ще бъде „надграждане“ на тази антиутопия до изборите за ЕС. България винаги е следвала съдбата на политическите системи, на които е принадлежала – преди на Източния блок, сега на ЕС. Апогеят на европейския проект отмина, сега предстои да  анализираме останалия път, а скоростта и траекторията му зависят повече от Големите в Европа. Ние ще сме в турболенцията на тези събития. Едно е сигурно – Европа ще претърпи големи промени и 2019-та ще е най-драматичната година от цялата декада.

Образно казано, четем финалната част от фантастичната приказка за Дориан Грей.

Желая успешна Нова година на Вас и читателите на Liberta.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.