Обещах ви да завърша във Facebook прогнозата си към момента, която не успях да развия в предаването “Денят с Веселин Дремджиев”, за предизборната обстановка и изхода на парламентарните избори през 2021г.

Още по темата: "Пепа Сомлева: Предстои поредица от парламентарни избори"

Ще започна от там, където завърших и ще повторя, че всички електорални изследвания до момента показват изключително ниски стойности на одобрение на всички кандидати, които до момента ясно са заявили участие в изборите. Всеки един от тях е имал преди по-високи абсолютни стойности. Което е явен белег, че избирателят не вижда онзи, който ще взриви изборния процес и ще го спечели. За сега. Това е в максимална полза за партиите на статуквото и ако се запази съдържанието на тази изборна сергия/кошница/бюлетина, вариантите не са много - или статуквото/мафията ще си състави правителство на всяка цена(което е по-вероятно), или ще отидем на мандатна въртележка, която ще доведе или до същото или до нови избори.

Но.

Към ситуацията трябва да се имат редица интересни факти от последните седмици, които подсказват за нагласите на първия в проучванията. ГЕРБ определено има всички възможности и инструменти да спечели изборите и в момента усърдно работи с държавни средства да си осигури предимство. В предаването споменах за социалните програми за раздаване на храна, чрез общините, което е добро решение за крайно бедните, непочтеното е, че тази помощ се представят като дадени от кмета или общината (от ГЕРБ). Крайно бедни, или не чак толкова, благодарят и благославят местното прокси на ГЕРБ за помощта. Затова не е изненада, че тези програми се финансират отново и отново.

За никой не е тайна, че реалния бизнес е в силно затруднение, с изключение на фирми, които са на хранилка от години. Хиляди излязоха на борсата, но също хиляди потърсиха временно спасение в програмите като социални асистенти, гледачи, бавачи - които също бяха пренасочени през общините и привилегията да се получи такава работа също се смята като милостиня дадена от кмета.

Примери на "захранки" има много, но искам да продължа със следващия факт, който трябва да се има предвид. Обезлюдяването в провинцията е на такива стойности, че за работните места, за които се искат реални работещи, а не калинки, няма кандидати. Това важи и за общинските и държавни служби като сметосъбиране, контрол и т.н. Скоро дейността им ще се окаже сериозно затруднена, а някъде осуетена. Престъпното управление е похарчило средствата на хората за прищевки, със съмнителна необходимост, а населението е оставено в дупки по пътищата, или без транспорт, или без вода...Това ще оголи до кокал несъстоятелността на тази власт и бунтовете са въпрос на време.

А КОЙ иска да му викат "ууууууу, боклуци, мафия"под прозорците?!

Още нещо – последните седмици държавата и общините ударно разходват всички възможни средства - от резервни фондове, от преходни остатъци, по всевъзможни предлози. Щях да съм щастлива, ако тези харчове бяха за ремонт на улици, но в по-голямата си част те отново са покупки на активи със съмнителна необходимост. За унищожаването на документи знаете, предполагам - то колкото и да е законно, прави силно впечатление в предизборен момент и създава усещане за почистване като в очакване на гости или изоставяне на къщичката.

Имайки предвид тези факти, моята прогноза е, че ГЕРБ ще направи каквото може, за да постигне максимален резултат, но ще изтегли някои от най-верните си кадри като кметове и шефове на разни институции в парламента, за да ги спаси от саморазправата, която ги грози по места. А също и да влияят на законодателния процес, пазейки гърба на колегите си. Други ще разпрати по разни международни служби.

А държавата ще лети надолу и недоволството от неуредиците, които са ни оставили ще е върху тези, които се нагърбят да бъдат новите управляващи.

Нищо добро на първо време, но ако след тази крадлива шайка, след поредица от избори, очистващи ни от тях, държавата се поеме от истински държавници

Слънцето може и да изгрее над България!

Пепа Сомлева, общински съветник на Габрово

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.