Американският президент Джо Байдън пристигна днес в швейцарския град Женева, където ще се срещне утре със своя руски колега Владимир Путин, предават Франс прес.

Това ще е първата среща с Путин за Байдън от началото на мандата му през януари. Тя се очертава изключително трудна, отбелязват АФП.

Делегациите на Русия и САЩ на срещата на върха в Женева ще включват общо около 800 души, съобщава вестник "Tagblatt".

Около 1000 военнослужещи и около 900 полицаи ще осигуряват сигурността в града. Служители на реда са ангажирани не само от Женева, но и от други кантони. Очакват се около 3000 представители на медиите.

Швейцарските ВВС извършват засилено наблюдение на въздушното пространство в сътрудничество с италианските и френските военновъздушни сили.

Зоната за безопасност обхваща не само Женева, но и част от въздушното пространство на съседна Франция.

Системи за противовъздушна отбрана са инсталирани по брега на Женевското езеро близо до вила "Ла Гранж", където ще се проведе срещата на руския президент Владимир Путин и американския му колега Джо Байдън.

Инициативата за провеждане на срещата в Женева идва от Вашингтон.

Както беше съобщено по-рано в Кремъл, президентите ще обсъдят състоянието и перспективите за по-нататъшно развитие на двустранните отношения, въпроси за стратегическата стабилност, както и актуални въпроси от международния дневен ред, включително взаимодействие в борбата срещу пандемията от коронавируса и уреждането на регионални конфликти.

По-рано излезе информация, че президентът на САЩ Джо Байдън е имал кратък разговор с българския си колега Румен Радев в Брюксел по време на срещата на върха на НАТО, съобщи телевизия Си Ен Би Си. Тя се позовава на старши служител на администрацията на американския лидер.

Освен това Байдън се е видял още с испанския премиер Педро Санчес, словашката президентка Зузана Чапутова, черногорският премиер Здравко Кривокапич, колегата му от Португалия Антониу Коща и от Люксембург Ксавие Бетел.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.