Главният прокурор на Република България Сотир Цацаров е новият председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), която трябва да разследва овластените лица за корупция, конфликт на интереси и незаконно придобито имущество. Днес той бе назначен на този висок пост от народните представители на България, които от утре трябва да започне да проверава. 

В кулоарите на парламента Сотир Цацаров заяви през журналистите, че до два часа ще подаде пред президента оставката си като главен прокурор, като така се превърна в първия държавен обвинител номер едно, който не е завършил 7-годишния си мандат.

На въпроси на журналисти, относно фигурата на главния прокурор, неговата недосегаемост и безотчестност, които са констатирани и в препоръчките на Венецианската комисия (Съвет на Европа), новият председател на КПКОНПИ беше уклончив и видимо неудовлетворен от натиска на Съвета на Европа главният прокурор да бъде разследван и над него да не бъде само Господ.

В парламента почти не се чуха критични коментари при тържествената церемония за всъпването на Цацаров в дъжност, но все пак имаше и такива от страна на председателя на БСП Корнелия Нинова и зам.-председателя на БСП Крум Зарков. Парламентарната група на БСП се разцепи при гласуването си. 27 от депутатите от БСП подкрепиха кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия, въпреки позицията на Корнелия Нинова и Крум Зарков, които обявиха левицата за противник на комисията и метода на избор на председателя й.

Парламентарната група на БСП са последователни в действията си, каза Георги Свиленски от кулоарите на НС. Заявили сме позицията си против комисията и против този начин да се избира така председателя й. Тези, които имат различна позиция имат правото да направят друг избор, каза още Свиленски.

Kандидатурата на Цацаров подкрепиха 165 народни представители (ГЕРБ, ДПС, "Обединени патриоти", Воля, БСП), 30 бяха против, трима се въздържаха.

От конституирането на този парламент досега, непрекъснато се занимаваме с корупцията - с прословутата КПКОНПИ“. Това заяви от трибуната на Народното събрание зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. Той посочи процедурите в хронология – създаването, поправките в закона, отлагането на текстовете, закон, който „виси“ на първо четене и чака второ, избор на председател, оставка на председател, и така - до днешната процедура.

„Резултатите от тази трескава активност се измерват предимно в скандали. Изследванията на общественото мнение напомнят, че корупцията остава  проблем, който българите посочват като най-остър пред държавата и обществото. Страхувам се, че и след  това ще остане така“, заяви още Зарков.

Той изтъкна причините, поради които левицата няма да подкрепи нито една от двете кандидатури: „Причините могат да бъдат политически и институционални, разбира се, доколкото гласуваме личност–и индивидуални. В политически план г-н Цацаров е кандидатура на управляващото мнозинство. Това е неизбежно следствие от законодателното решение председателят на КПКОНПИ да се избира от парламента. Този прост факт автоматично води до неоспорима връзка между властта и органа, който трябва да следи за нейните корупционни прояви. Проверяваните избират проверяващите“.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ припомни, че същото мнозинство може да прекрати предсрочно мандата на председателя, ако прецени, че не си върши работата.  Той заяви още, че законът прави състезателността на процедурата напълно илюзорна и констатира, че кандидатът на левицата на предишния избор е бил подкрепен единствено от БСП, въпреки експертизата и опита му. 

„Процедурата по избора е с предизвестен край. Последващите изслушвания, препитвания, онлайн излъчвания, дебат – не са толкова процедура, колкото церемония по встъпване в длъжност“, категоричен е Зарков.

"Перфектни решения няма, критики винаги ще има, но това е тежката страна на властта – поемането на отговорност. За да бъде ясна отговорността по избора на такъв тип орган и за да отдалечим органа, борещ корупцията, от правителствената власт, ние предлагаме председателят му да се назначава от президента на Републиката“, отбеляза Зарков. По думите му Цацаров приема обърканата философия на този орган. От левицата смятат, че с който и да е председател, КПКОНПИ ще продължи в същата посока, защото съдбата й е заложена в закона.

Корнелия Нинова:

"Преди две години беше създадена КПКОНПИ. Ако днес попитаме някого извън тази зала с какво свърза КПКОНПИ, повечето хора ще кажат – с незаконно придобитата тераса на нейния председател Пламен Георгиев. Този, който е овластен да отнема незаконно придобито имущество, се оказва с такова. Какво последва от това? За награда, лично премиерът го направи консул в Испания. Това прилича ли ви на борба с корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Не. Това прилича на стимулиране, покриване и награждаване с постове за корупция. За две години комисията доказа своята неефективност. Господин Цацаров сподели при изслушването, че ще се опита да я събуди. Вярваме, че ще положи всички професионални усилия, на които е способен. Но г-н Цацаров, тази комисия не е заспала, тя е мъртвородена. Тя е такава, защото няма разследващи функции. Няма правомощия по Наказателния кодекс, не се занимава с разследване на корупция. Така я създаде мнозинството. Тя се занимава с административни процедури за конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество. И оттам нататък всичко отива в прокуратурата. „За противодействие на  корупцията“ е само заглавие – в същността на работата й няма борба с корупцията. 

Има твърдение в публичното пространство, че няма алтернатива на ГЕРБ и управляващото мнозинство. Има алтернатива. Предложихме я преди две години с друг закон, с други функции и начин на избиране на ръководството на КПКОНПИ. Не го приехте. Сега сме го внесли отново и вероятно скоро ще го гледаме. Съсредоточихме се върху това, че от „БСП за България“ предлагаме председателят да се избира от президента. По-важно е, че предлагаме друга структура, други функции, друг начин на функциониране на тази комисия, която да доведе до реален резултат, а не до формално подаване на декларации, проверка на документи и бюрокрация.

Многократно сте демонстрирали мандатно мислене. Темата „корупция“ не може да се мисли в мандати. Тя трябва да се мисли дългосрочно и визионерски. Сега президент е Румен Радев, подкрепен от БСП. Следващият мандат може да е друг човек. Ние предлагаме принципно решение на въпроса и то не е президентска република. А е реално функциониране на принципа на разделение на властите и на взаимен контрол между тях. Не е прецедент президентът да има представител в различни органи. Той има своите представители и в други такива. Не можете да ни убедите, че избраният от мнозинството  председател, който да го проверя за корупция, няма да е зависим от него и да не съобразява решенията си с тези, които винаги могат да го издигнат и свалят. Това е принципно разбиране за работата на този орган, а не се свежда до персонални оценки. И преди не приехте нашия закон, най-вероятно и сега на второ четене няма да го направите, но е разумно е да чуете бележките на самите кандидати. При изслушването на г-н Цацаров, той заяви, че законът е несъвършен и има свои виждания за промени. Ние сме предложили част от тези промени за втори път и се надяваме този път разумно да ги разгледате. 

Второто, което се внушава е, че БСП няма кандидат. Уважаеми народни представители, щеше да е върховно политическо лицемерие да се изправя пред вас и да кажа, че не приемаме този закон и тази комисия, защото е мъртвородена, не приемаме процедурата по избор на председателя, и при всичко това – да кажем, че предлагаме свой кандидат за председател. Очевидно кандидатурата, издигната от управляващото мнозинство, с подкрепата на ДПС, ще бъде избрана. Поради всички тези причини, ние не подкрепяме нито един от двамата кандидати."

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.