В първия си работен ден след ваканцията заради изборите, парламентът стартира процедура за избор на нов шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). 

Депутатите ще обсъдят процедурните правила, както и обявяването на имуществена декларация от страна на предложения кандидат, съобщава Dir.bg.

"14 дни са номинациите, седем дни кандидатите имат да си представят концепцията, викаме го на изслушване, минава през нашата комисия. На другия ден се внася доклада, на практика след това всичко е в ръцете на председателя на Народното събрание, когато го вкара в дневния ред. До 20 ноември може да бъде избран председател на КПКОНПИ", обясни процедурата преди дни председателят на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Борис Ячев.

Той обясни и че сегашният зам.-председател на КПКОНПИ Антон Славчев, който изпълнява длъжността, няма да може да оглави антикорупционната комисия, тъй като няма необходимия 10-годишен юридически стаж.

До избора на нов шеф на КПКОНПИ се стигна, след като на 31 юли бившият шеф на комисията Пламен Георгиев подаде оставка след скандала, станал известен, като Апартаментгейт. Оказа се, че шефът на антикорупционната комисия си е построил незаконна тераса над жилището си.

Скандалът пое ефекта на доминото и се появиха и други случаи на висши членове на ГЕРБ с нередности при имотни сделки. Оставка подадоха вторият човек в партията Цветан Цветанов и правосъдният министър Цецка Цачева.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.