Корупцията е само усещане, твърдят управляващите. И бранят мантрата си като един колективен Матросов. Ето, на, и откъм Брюксел го потвърдиха. Написаха си черно на бяло хората, че всичко е шеС и толкоз.

Усещането за свинство в държавата,

обаче,

не може да бъде прикрито, подминато, избегнато, преборено, ако щете. Защото навсякъде ни се навира в очите, застига ни, преборва ни, задавя ни, надвива съпротивителните сили и тържествува.

Слоганът му е едно невинно свинче, с изстъргана до розово четина, с полуотворена зурла, пльоснато върху витрината с месо в голяма верига.

Гадничко си е, наум разсъждават естетите, правейки се, че не го забелязват, а да не говорим за онези, дето въобще не го употребяват. Това е преамбюла, така да се каже. Същината е в развитието на дните ни, когато всяко действие носи подобен отпечатък. Изчерпаното в аптечната мрежа животоспасяващо лекарство, закъснялата линейка, бездушието лекарско, псуващия тарикат, който дори те е напръскал с рядка кал, докато крачиш по тротоара, смръщените продавачки, които противно на законите в бранша ти подхвърлят покупките с досада, увеличените цени, които никак не се връзват с мизерните пенсии и заплати, надигащити се като лавина текущи сметки, боклукът, който връхлита върху колата ти, защото час преди това се е надрусал като за последно.

Не свършва и не свършва този мирис на кочина, който пронизва душата ти, работата ти, деня ти, живота ти, като през цялото време те уверява, че е парфюм на Версаче. А може и да ти разкаже играта, ако още се съмняваш.

Свинство е разпрата с председателя на ВКС Лозан Панов, който в последните месеци буквално е разпънат на кръста на собствената си съвест и свестните в тази територия се питат - колко още свинства ще понесе? Зловещо е синьо-зеленото по ръцете на колежката на запряната кметица от Младост Биляна Петрова, при това, получено след разпит в ДАНС. Средновековно е повдигането на цели 12 обвинения на адвокатката на Десислава Иванчева, защото  е тръгнала по правен път да доказва не вина. Намирисващо на кочина е, антикорупционната агенция подборно да запира бизнесмени, а това да минава опаковано като реални антикорупционни мерки към Брюксел.

И като апотеоз на целия паноптикум с отрязани и кървящи агнешки главички и задушлив мирис на Средновековие и неофашизъм, две прасета трябваше да бъде разчекнати на мегдана. Не, не за назидание, а за подражание, за връщане на традициите! Какъв потрес може да роди главата на един герберски кмет, като Иван Тотев!

Така ли бедна се оказа свитата му от културтрегери, че нищо по-нормално и коледно не родиха главите им?

Толкова милиони пръскат на данъкоплатците да обикалят по света, така ли не се сумясаха да откраднат идея, събитие, диплянка, да копират европейските празници? Че опряха до Ути /да извинява!/ и разкекерчено прасе на мегдана на европейската столица на културата за 2019 година - Пловдив?

Интересно, ако беше минало това безумие, какво се предвиждаше за кръвта на хайванчето, за шкембето, за червата и останалите карантии и в какъв първорманс щяха да бъдат вплетени?

Нейсе, гласът на остатъчния интелигентски разум по тези ширини, все още е силен. Но...дали за дълго?

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.