Депутатите поставиха европейските прокурори на двойно подчинение - на Лаура Кьовеши, но и на Иван Гешев. По този начин те разширяват правомощията на българския главен прокурор, ограничават правомощията на европейския главен прокурор и застраховат управляващата мафия и олигархия в България при бъдещите наказателни преследвания от Европейската прокуратура.

Парламентът окончателно гласува подборът на кандидати за европейски делегирани прокурори да се извършва от прокурорската колегия на ВСС, а не от пленума, като депутатите отхвърлиха всякакви идеи и предложения на БСП да се заложат допълнителни гаранции за независимостта на тези обвинители от главния прокурор.

Европейските делегирани прокурори ще работят по престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС, източване и злоупотреби с европейски средства.

Сред предложенията, които БСП настояваше да бъдат приети, бе например европейските делегирани прокурори да бъдат избирани с квалифицирано мнозинство и с поне 17 гласа "за" от целия състав на Висшия съдебен съвет в пленума, а не само от прокурорската колегия. Предложението беше отхвърлено от мнозинството в парламента. Друго предложение, за което се настояваше още пред правната комисия в парламента и по време на първо четене на промените в Наказателно-процесуалния кодекс в пленарната зала, бе прокурорите, които ще работят под ръководството на Лаура Кьовеши, да се занимават само и единствено със случаите, по които са компетентни, но не и с други дела, за които ще бъдат на пряко подчинение на главния прокурор Иван Гешев. Това предложение също бе отхвърлено, пипе "Дневник".

Кандидати за европейски делегирани прокурори могат да бъдат съдии, следователи или прокурори. В закона обаче няма изрично посочено изискване за стаж.

Окончателно бе решено прокурорската колегия да извършва подбор на кандидатите за европейски делегирани прокурори и чрез министъра на правосъдието да уведоми европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за излъчените кандидатури. Европейските делегирани прокурори обаче ще продължат да работят като част прокуратурата в България.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.