„Вижте, акции много, но присъди - малко в България. Оценки можем да направим след като обвинението бъде успешно защитено в съда. При всички положения разследването и пресичането на злоупотреби в изпълнителната власт, която разпределя и харчи публичния ресурс, е задължително условие за оздравяване на държавността." Така президентът Румен Радев коментира скандала с Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ и задържането на нейното ръководство, като подчерта, че е рано да се дават оценки

Президентът посочи, че сигнали за злоупотреби в ДАБЧ са постъпвали и в президентската институция и са били предадени на прокуратурата. Малко по-късно на брифинг на Прокуратурата зам.-главният проурор Иван Гашев заяви, че в държавното обвинение не са постъпвали сигнали от президенстката институция за злоупотреби с българско гражданство. Това негово твърдение бе опровергано от "Дондуков" 2 с информация за подаден сигнал до прокуратурата от дата 20 март 2017 г., съдържащ 29 страници. 

„За да имаме успешна борба с олигархията, трябва да имаме правоохранителни органи, които да не се влияят от политическата конюнктура, а да бъдат подвластни единствено на закона и да навлизат и в икономическия, и в политическия периметър на управляващите“, заяви още президентът Румен Радев в отговор на въпрос за показните арести през последните седмици.

„Цифрите, които са жизненоважни за  българските граждани, не са в полза на управляващите. Мисля, че самодоволството на фона на милионите бедни и унизени не е уместно.“ Това каза държавният глава днес пред журналисти в отговор на въпрос за отправения призив от българския министър-председател - критиците на управлението в страната да говорят с конкретни данни и цифри. „Преди да развява своя оптимизъм, нека правителството прочете демографските статистики, криминалните хроники, да се запознае с цифрите, които измерват стандарта и качество на живот в най-изостаналите държави от ЕС, които са далеч от нас“, добави Румен Радев.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.