„Европейските избори са от историческо значение за бъдещето на страната“

 

Политологът д-р Калоян Методиев в интервю за Liberta.bg
 

- Скандалът с Елена Йончева и върнатата топка по-късно с Боил Банов носят ли предизборен привкус и активираха ли електоратите на двете партии или обратното? В политическия анализ на Института за стратегии и анализи се казва, че "се стигна до лавинообразно преекспонирана героизация и хиперболизация на личността на Йончева". Така ли е наистина?

- Не, не носят. Големите скандали са интегрална част от това управление – ЧЕЗ, Истанбулска конвенция, Своге, Пакт за миграция, Търговски регистър, Олимпик, корупционни практики и редица други – така че не може да се каже, че поредният скандал е някакво предизборно начало. Той е просто част от една поредица, която е закономерна и злополучна за обществото. Колкото до втория въпрос, да, така е. Йончева бе прекалено много притисната, прекалено грубо бе подходено към нея и затова се стигна до тази героизация, ако щете и виктимизация на личността й. Обществото търси герои, които да се изправят срещу системата.

Ще видим ли нови скандали с наближаването на евроизборите, печалбите ли са повече за партиите или загубите? Отново вашият институт предрича, че може да се стигне до "цялостна промяна на политическата парадигма". Кой ще промени канавата на управлението?

- Ще видим. Няма как при това управление и водещите му лица да няма нови и нови скандали. Приближаването на изборите само ще ускорява тази динамика до нови висини. При тази остра, а вече бих я определил и като ценностно обусловена война в държавата, някой ще трябва да си отиде от политическата сцена. Или Борисов, или Радев. Среден път няма. Това е сблъсък между статукво и промяна.

С какво да си обясним хард-ходовете на Борисов - избора на F-16, с обърнатия гръб на Москва, видеоконтрола на петролните босове?

- Няма обърнат гръб в нито една посока. Това е драмата на България и нейното място в света в момента. Търси се колаборация във всички посоки, а не изгода за обществото и неговите интереси. Все повече ситуацията ми прилича на патронажен филм, при който се залага общото за собствени цели. Има и някои грозни моменти като отношението към Съединените щати, което вече копира едно към едно сервилността към Съветския съюз. Отвън всеки е доволен от това status quo, а единствения губещ е българският народ.

Изчерпан ли е проектът ГЕРБ ?

- Не. Морално се изчерпва, но ресурсно е силен. Той е най-могъщият в момента в държавата и реално я владее. Със сигурност около него има криза, но само времето ще даде отговор на въпроса ви.

- България е на 46-то място по качество на демокрация сред 167 страни в света, гласи класация на "Икономист интелиджънс юнит". Не ни ли надценява това класиране? Oценката ни за политическа култура по същата класация е само 4.38. Не са ли крайно оскъдни културните ни и политически натрупвания за 30 години?

- Във всевъзможните класации в последните години България бележи безспорен регрес. Като започнем с най-тежката – демографията, минем през бедността, неравенството и ниските доходи, за да стигнем до срива на инвестициите. Като за капак вече сме в челото по корупция и в крайните места на света по свобода на словото. Нелепото е, че когато кажеш това в България, те обвиняват в черногледство, а това са черно на бяло данните на ЕС, Евростат, ООН, Трансперънси интернешънъл, Репортери без граници. Правилното говорене явно е, че у нас заводите никнат като гъби, театрите са пълни за години напред, инвестициите растат и сме лидер в региона. Разминаването между двата прочита става с размерите на бездна. Всичко става все по-абсурдно и в един момент ще избие нанякъде.

Защо бизнес интересите изместиха политиката в името на добруването на човека? Впрочем, не бе ли това втъкано в смисъла на бандитския преход?

- Не бих определил прехода като цялостно бандитски. Не сме на изходна точка от неговото начало като показатели. Имаше и нормални периоди. Апропо, демографията е добър индикатор в това отношение. Вижте кога раждаемостта е положителна и хората не бягаха през глава, за да се махнат от страната. Порочното беше, че бизнесът се смеси с политиката, а последната се използва за правене на пари. Или си едното, или си другото.

Как ще се преодолеят огромните разломи в обеществото - ГЕРБ срещу БСП, работодатели срещу работници, богати срещу бедни, етническото противопоставяне, всеки срещу всеки?

- С няколко неща – отдаден на промяната политически елит, върховенство на закона, равен старт, ликвидиране на корупцията. Дефицитът на справедливост на всички нива е колосален. Разделим ли се с негативните неща в политиката, ще можем да се разделим с тях и във всяка останала сфера. И чак тогава ще търсим общия интерес за път в една посока. В този смисъл, европейските избори са от историческо значение за бъдещето на страната. Оттам ще дойдат поне два нови момента в българската политика – или ще вървим към голяма коалиция ГЕРБ-БСП през трупа на Нинова, или към началото на промяна на модела чрез предсрочни избори.

Кой отскубна кълновете на гражданското общество?

- То само си ги отскубна. Всеки един от нас е парче от пъзела наречен гражданско общество. Каквото се случи в държавата е следствие от общия сбор на одобрението, или пасивността на всеки един от нас.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.