Трагедията на поредната предизборна кампания е, че политиците на статуквото (управляващи и опозиция) предлагат само елементарни „морковчета“ на електората. Които отдавна са с изтекъл срок на годност и не стават за консумация.

Ще увеличим пенсиите, ще увеличим минималната заплата, ще свалим цената на газа и горивата, ще се борим за социална и сигурна държава и много други залъгалки. Това е като да предлагаш газирана вода, захарен памук и пуканки на гладни хора с цел да бъдат нахранени. Всичко се отиграва ситуационно. Хоризонт до следващите избори или до края на мандата. Няма стратегическа визия за поне 20-на години напред. Универсалният призив е: „Или гласувате за нас или България лети в пропастта“. Ръководствата на някои политически партии на всички избори се явяват с програма минимум - 1%. Да се хване държавната субсидия и да „отлежим“ до следващите избори.

До появата на ПП поне имаше едно малко утешение. Че имаше корупция и се крадеше беше ясно на всички. Борбата бе за влизане във властта и нейното консумиране. Едни крадяха само за себе си, други заделяха и за своите партии. Това се виждаше с просто око. Това се случва не само в България, но у нас всичко е прекомерно хищническо. Но всички до ПП имаха една обща „червена линия“. Не смееха открито и абсолютно нагло да предават националните интереси. Но не поради своята ценностна система, а поради това, че техният електорат няма да им прости на следващите избори. Правеха го, но лицемерно и по възможност дискретно. Трябваше да се правят на артисти. Овъртолваха нещата. Най-ярък пример в това отношение е БСП. Сега с появата на ПП вече няма „червена линия“. Няма нужда от „артисти“. За ПП и нейния електорат няма такъв субект като „България“. Хора които нямат Родина, с няколко чужди гражданства или либерални космополити, адепти на Клаус Шваб. Живяли дълги години на грантове на чужди НПО-та.

През ноември ще видим дали българският гласоподавател е загубил окончателно своя инстинкт за самосъхранение. Дали ще унищожи окончателно своята държава? Защото границите на Балканите дишат и нашите не са замръзнали защото НАТО ни ги пази. Турци и гърци дрънкат с оръжие в Средиземно море. Сърбите се въоръжават и се конфронтират с албанците, които им се заканват. Еди Рама се гаври с България, а ние се правим, че не разбираме. И се хвалим като жалки просяци, че някой щял да ни пази граници... докато се топим демографски. В края на тази година този път ще дойде Дядо Мраз, а не Дядо Коледа... България плавно, но неудържимо 30 години се превръща в No man's land (Ничия земя).

Проф. Боян Чуков

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.