Ивермектинът ни дава голяма надежда, че ще съумеем да се справим с пандемията COVID  19, смята д-р Александър Серафимов -  специалист по анестезиология и интензивно лечение, социална медицина и здравен мениджмънт в МБАЛ „Бургасмед“. Той е категоричен, че се намираме във „война” и вече е намерено едно от успешните „оръжия” срещу най-голямата здравна криза на 21 век. Българската Изпълнителна агенция по лекарствата регистрира ивермектин за хуманна употреба и лекарите започнаха успешно да го прилагат при лечение на заболяването в различните му фази.

Световната здравна организация квалифицира ивермектин като едно от най-полезните лекарства. Учeни и лeĸapи oт CAЩ, Beлиĸoбpитaния, EC, Южнa Aмepиĸa и Изpaeл  пpизoвaвaха всички пpaвитeлcтвa нeзaбaвнo дa пpиeмaт в пpoтoĸoлитe cи yпoтpeбaтa нa препарата зa пpeдoтвpaтявaнe и лeчeниe нa СОVІD-19. Медикаментът успешно се използва във Франция, Дания, Финландия, Норвегия, Германия, Румъния и други европейски страни.  В големите градове по света, където досега и бил прилаган, има неопровержими данни, че лeĸapcтвoтo e нaмaлилo пoлoжитeлнитe cлyчaи нa СОVІD-19.  Доказана е ролята му в ранното лечение и в профилактиката.  В Перу, например, след широкообхватно почти едногодишно проучване смъртността от COVID19 е намаляла 14 пъти, значително са намалели и случаите на заболяване. Проучвания в Индия и Аржентина доказват, че медикаментът  има много добър ефект и при профилактично приложение.

Ивермектинът е известенот 1975 г и хуманната медицина достатъчно опит с него. Разрешен е за употреба и е доказано безвреден за хората. Във Франция дори е правено проучване на не малка група от 200 деца под 15 килограма, включително шестмесечни бебета и е доказано, че се понася много добре.

Счита се, че препаратът блокира проникването на транспортния протеин на вируса в ядрото на клетката и затруднява мултиплицирането му. Прави го по неспецифичен начин: лекарството блокира един ензим – импортин алфа бета, който клетките използват, за да вкарат вируса в себе си. След като не може да влезе в клетката, вирусът циркулира  известно време в кръвта, като по този начин играе роля на жива ваксина. Така се спира репликацията му  и отключването на другите механизми на инфекцията – възпалителния механизъм и тромбогенния механизъм.

Препаратът оказва влияние на различни видове вируси, като  HIV-1, грипния вирус, денга вируса, вируса на Западно-нилската треска и SARS-CoV-2 /COVID 19/. Но дозирането и начинът на прием са от изключително голямо значение, затова е важно да се приема след лекарско предписание. Може да се прилага успешно във всички фази на заболяването от COVID-19, включително и за профилактика.  Но най-силен е ефектът му в началото, в първите няколко дни, докато трае репликацията на вируса в клетките /докато вирусът се размножава/.

Ивермектинът няма отношение към лечението на възпалението и на тромбогенезата, затова той е най-ефикасен, когато се прилага преди вирусът да е отключил бурната каскада от реакции, които в по-голямата си част не могат да бъдат лекувани. 

Безусловно е доказан и ефектът на Ивермектина за профилактика на COVID-19, но само по лекарско предписание.

COVID-19 наложи промяна в подхода ни за лечение - ново заболяване, за лечението на което нямаше нито едно регистрирано лекарство, коментира д-р Серафимов. Все още се проучват и се търсят доказателства за прилагането на различни медикаменти, включително и за ваксините. В подобни случаи най-доброто е да се прилагат регистрирани лекарства със смяна на предназначението и иверметкин е именно такова.    

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.