Докаралата работници "Белтрубопроводстрой" в България е обявена в Литва за заплаха за националната сигурност и е изгонена от странaта.
Фирми на Путин и "Коза Ностра" върлуват в България покрай "Турски поток".

България рискува санкции не само от страна на САЩ, но и от страна на Европейската комисия (ЕК) заради ударно реализирания проект „Турски поток 2“ (Балкански поток). Проверката на „Биволъ“ и БОЕЦ на строежа в с. Макреш и в офиса в гр. Брусарци установи, че работещите там са предимно руски и беларуски граждани. Оказа се, че те са от държавния концерн „Белтрубопроводстрой“, който е дългодишен подизпълнител на „Газпром“. А Литва през 2019 г. отстранява беларуския концерн от търга за интерконектор към Полша, тъй като е „заплаха за националната сигурност“. Беларусите са искали 100 млн. евро за тръбата, която литовски компании са предложили да изградят за 80 млн. евро. Същевременно данните, че саудитската „Аркад“(Arkad) и италианската „Бонати“(Bonatti) на ОПГ Коза Ностра са само „европейският“ параван за руската „Ай Ди Си“ (IDC) и наелия го, санкциониран от ЕС и САЩ „Газпром“. Потвърждава го разкритието на BIRD.bg за 9 млн. европари за интерконектор със Сърбия, налети в строежа на забранените на територията на ЕС компании.

Посланикът на България в Минск Георги Василев е връчил нота на Външното министерство на Беларус в четвъртък, с която го уведомява за решението на българското правителство да го отзове за консултации, информира “Свободна Европа”. Новината беше съобщена от външния министър Екатерина Захариева във Фейсбук страницата ѝ, след срещата ѝ с лидера на беларуската опозиция Светлана Цихановская в Братислава. Дали обаче вицепремиерката от ГЕРБ ще има смелостта да действа и срещу подчинената на Лукашенко “Белтрубопроводстрой”?, пита "Биволъ".

Надписът “Вход по пропускам” върху портата е сигнал, че Брусарци е поредният анклав на Руската федерация в България, където дори табелите често не са на държавния български език. Но не само  санкционираният заради анексията на Крим и нахлуването в Донбас от страна на Владимир Путин „Газпром“ се чувства свободно и дори фриволно на територията на България, която все още е член на ЕС и НАТО.

Нелегитимният на територията на ЕС и САЩ президент на Република Беларус Александър Лукашенко успешно усвоява  европейски фондове в България. Това се случва през строежа на газопровода „Турски поток 2“, наричан от премиера Бойко Борисов „Балкански поток“, установи „Биволъ“ в партньорство с ГД „България Обединена с Една Цел“ (БОЕЦ).

Споменатата пред БОЕЦ от беларуските работници като прекия им работодател „Белтрубопроводстрой“ е държавен концерн, а това означава да е с принципал в лицето на правителството в Минск. Това потвърждава и документ от Търговския регистър на Република Беларус, предоставен на „Биволъ“ от журналиста на опозиционната беларуска телевизия БЕЛСАТ ТВ Стас Ивашкевич.

Същевременно, в сряда партньорското на „Биволъ“ издание Bird.bg публикува в страницата си във Фейсбук информация за над 9 млн. лв. еврофондове,които може да са пренасочени към проекта на руския монополист „Газпром“ в България. Проверката на екипите на „Биволъ“ и БОЕЦ на място в с. Макреш и в база 1 в гр. Брусарци пък показа липсата на български работници по строежите на „Турски поток 2“ край Монтана.

Правителството налива в строежа на Турски поток и европейски средства, алармираха от BIRD.bg. Става дума за средства по проекта „Техническа помощ за завършване на подготвителните дейности, необходими за старта на строителството на междусистемна газова връзка България – Сърбия“.

Най-вероятно става дума за бъдещия интерконектор с Република Сърбия, за каквото настоява ЕК след газовата криза от 2009 г. Но същевременно трасето изведнъж да е “съвпаднало” с Балканския поток, който според “Булгартрансгаз” (БТГ) е просто “разширяване на газопреносната система на България, очевидно “случайно” препокрил с маршрута на “Турски поток 2” към Сърбия и Унгария.

“Дата на сключване на договора/заповедта: 07.10.2020. 9 240 420.00 BGN. Процент на съфинансиране от ЕС 85.00 %”, писа медията.

Същевременно има непотвърдена информация, че италианският клон на “Аркад” за Европа с офис в Милано може да е бил изкупен от руски компании. “Аркад” е топ подизпълнител на саудитския “Газпром” – Saudi Aramco, но журналистът от IRPI Лука Риналди още през 2019 г. коментира за “Биволъ”, че компанията не извършва никаква дейност нито в Италия, нито на територията на Европа.

Изведнъж обаче компанията без един багер на континента, печели търга за изграждане на газопровод в България.

“То не бе заобикаляне на ЗОП през фасадната фирма Аркад /част от договорки между Газпром и Сауди Арамко и по-скоро Путинови договорки, в които Борисов просто игра паж/, не бяха прескачания на разрешения за строителство, екооценки, възлагания на чуждестранни компанни, без да минат разрешителни процедури за работниците и служещите”.

“Да не говорим за надзорници и руски охранителни фирми, които нямат разрешително за тази дейност като фирми и като конкретни лица, които реализират тази дейност”, написа Илиян Василев след посещението на “Биволъ” и БОЕЦ в Брусарци.

„Белтрубопроводствой“ – заплаха за националната сигурност на Литва

През 2019 г. Министерството на енергетиката на Литва внесе съдебна жалба срещу „Белтрубопроводстрой“, с която пледира за 10,2 млн. евро неустойки при реализиране на проект.

Беларуският концерн бе изключен от конкурса за държавна поръчка заедно с партньорската компания KRS (Каунас, Литва). Двете претендираха да строят полско-литовския газов интерконектор Gas Interconnector Poland – Lithuania (GIPL).

Причината за изключването от конкурса бе, че дружеството на Лукашенко представлява

«заплаха за националната сигурност на Литовската Република».

Стойността на проекта GIPL бе оценена от беларуския концерн на около 100 млн. евро. Същевременно консорциумът между литовските компании Alvora и Siauliu dujotiekio statyba е предложил почти 30% по-ниска цена от 79,8 млн. евро, с което са спестени парите на местните данъкоплатци.

_Belarus

“Белтрубопроводстрой”: от регистъра на Министерството на правосъдието на Република Беларус

Литовските служби препоръчаха на правителството във Вилнюс да отстранят участника в конкурса от Беларус, тъй като е била налице

„информация за контакти с предизвикващи риск лица“

Комисията за надзор върху сделките от стратегически дружества установи, че „основните клиенти на „Белтрубопроводстрой“ са руски и беларуски предприятия, включително руският „Газпром“, от които са постъпващите приходи“.

Литовският аналог на ДАНС – Департамент за държавна сигурност, е изготвил доклад, маркиран с „Конфиденциално“ за дейността на „Белтрубопроводстрой“:

 „Такава сделка би представлявала заплаха за националната сигурност на Литовската Република“.

Сред клиентите на БТС са не само „Газпром“, но и „Стройтрансгаз“ на двамата приятели на Путин братята Ротенберг, „Роснефтегазстрой“ и др. БТС участва в проекта за изграждане на газопровода „Ямал – Европа“, писа тогава DELFI.lt. 

„Рисковете от участието им в проекта надвишават риска от преразпределянето на ресурсите и забавянето на проекта за газопровод Литва – Полша“

Литовското контраразузнаване не е пропуснало активността на руските и беларуските служби при изграждането на газопроводи на място, което може да обясни и „секретността“ на обекта в Брусарци.

„Руските и беларуските служби отделят внимание при проучването на инфраструктурата, която е важна за осигуряване на националната сигурност на Литва, руското разузнаване проявява активен интерес към енергийния сектор на страната ни“.

Руски ботуш срещу 10 стотинки на квадрат?

База 1 в Брусарци е офис за поне 50 рускоговорящи служители и склад за десетки контейнери и пелети с оборудване. И е на територията на общинския пазар, а според документите на БОЕЦ, сред които списък на гласувалите в Общинския съвет на града, те са отдали територията на „Ай Ди Си“ срещу смешните 10 стотинки за квадрат като наем.

Но линейният метър тръбопровод, за който плаща „Булгартрангаз“ като компания в рамките на държавния Български енергиен холдинг с принципал министър на икономиката, струва много повече.

„В същото време от документите, с които БОЕЦ разполагаме става ясно, че същата руска фирма, която прибира по 10 000 лв., за да зарови метър тръба,

“плаща” на община Брусарци по десет стотинки за квадратен метър наем за своята база, разположена на територията на общинския пазар в градчето!

Решението е взето единодушно от ОбС, доминиран от ГЕРБ и кметицата на ГЕРБ“, информираха от гражданското сдружение.

За сметката на това, имаше работници на „Белтрубопроводстрой“ и руската компания „Ай Ди Си“, която е изградила сръбския участък от „Турски поток 2“. Техниката и автопаркът на мястото са докарани от  Турция, Сърбия, а някои от колите на „Ай Ди Си“ пък бяха с румънска регистрация.

Единствените български компании на обектите в Макреш и Брусарци, които засече проверката на БОЕЦ и „Биволъ“, бяха заети с обслужващи дейности. Става дума за автобусната компания „Юнион Ивкони“, охранителната фирма „СОТ 161“ и спедиторския оператор „Фрилайн“ ООД.

Контейнерите с оборудването за газопровода, засечени от „Биволъ“ в базата на „Ай Ди Си“ и „Аркад“ в Брусарци, са с маркировка на гръцки, както и със стикерите на българската Free Line . „Фрилайн ООД е създадена през 2004 г., като според сайта й работи с групажна база в Гърция. Регистрирана е на адрес: гр. София, бул. Илиянци 92Г.

Компанията твърди, че като цяло е

„ориентирана към индивидуалните желания на клиента“,

какъвто в случая е съдружието „Аркад“ – „Ай Ди Си“. Дружеството акцентира, че „е асоцииран член на Националното Сдружение на Българските Спедитори (НСБС) и на най-голямата спедиторска мрежа в света – WCA, с 4783 офиса в 188 страни“.

„Юнион Ивкони“ е една от най-влиятелните с лобито си компании в сектора. Собственикът й Ивайло Константинов бе в ръководството на Асоциацията на автобусните превозвачи на България, който, според някои данни, е зет на бившия депутат от ДПС Рамадан Аталай, заседавал много години в Комисията по транспорта в Народното събрание.

Семки за…6 млн. лв.

„А на такъв обект няма ли, как мислите?“, бе отговорът на единия от охранителите на базата на „Аркад“ и „Ай Ди Си“ в Брусарци, запитан има ли руски военни или охранители там.

След като репортерът на „Биволъ“ и лидерът на БОЕЦ бяха изблъскани със сила извън бариерата, на мястото пристигна първо полицейска патрулка, а след това и шефът на Полицейското управление в Брусарци ст. инспектор Данаил Дончев.

Но нападателят „изчезна“: облеченият с военна униформа на Руската федерация без отличителни знаци служител на „Ай Ди Си“ не бе изведен извън офиса, а личността му не бе „установена“. Охранителят от „СОТ 161“, според който това бил „руски колега“, също забрави, че се познава с руснака: „Мога ли да помня имена на 100 души?“.

Бъбривите охранители на „СОТ 161“, които вместо да пресичат конфликти, оставят руски служители, представени като „охрана“, да блъскат представители на „Биволъ“ и БОЕЦ, възмутиха мнозина, гледали стриймовете ни във Фейсбук. Охранителите през цялото време люпят семки, снимат с телефоните, подхвърлят коментари за социално-политическото състояние на държавата и се молят „Биволъ“ и БОЕЦ да не ги докарат до уволнение.

Семките им обаче вече струват 6 млн. лв. на българските данъкоплатци, тъй като толкова са държавните поръчки, според търсачката на „Биволъ“ BIRD, прибрани от собствениците на „СОТ 161“. Формалният собственик е инж. Иван Виденов, който представлява дружеството на официално ниво.

През 2017 г. в. „Капитал“ обяви „СОТ 161“ за най-голямото охранително дружество и „лидер на пазара“, след като компанията изкупи конкурента си „Секюрити холдинг“ в сделка с британската G4S.

Според изданието, само в София, където е съсредоточена дейността й в областта на техническата охрана на обекти, “СОТ 161” има над 60 000 обекта, като на смяна в столицата работят по 47 патрула. “Общият брой на охраняваните обекти в страната пък надхвърля 90 хиляди. По оценки на КЗК това дава на дружеството пазарен дял в сегмента от порядъка на 10-20%“, писа „Капитал“ тогава.

По данни за 2015 г. приходите на “СОТ 161” са малко под 64 млн. лв. Печалбата за годината е 8 млн. лв. Иван Виденов твърди тогава пред „Капитал“, че

„значителна част от тях идват от сегмента на физическата охрана“,

макар и да не уточнява каква точно и кого така изгодно охранява дружеството му.

Въпроси без отговори

Единственият въпрос към ДАНС е защо компаниите, които са санкционирани на територията на ЕС като „Газпром“ и „Белтрубопроводстрой“ свободно работят и си докарват служители в България.

Същият въпрос може да бъде отправен и към Сърбия, след като властите в Белград начело с президента Александър Вучич настояват за влизане в ЕС.

Към прокуратурата остава въпросът защо италианската „Бонати“, за която Investigative Reporting Project Italy (IRPI)„Биволъ“ и „Капитал“ многократно писаха, че е свързвана с италианската ОПГ „Коза Ностра“, не е проверена и отстранена като участник в търга за газопровода през 2019 г.

На всичкото отгоре, след като италианският клон на „Аркад“ с офис в Милано печели проекта, „Бонати“ от конкурент бързо се „преквалифицира“ на „подизпълнител“.

А въпросът защо руските охранители се разпореждат върху общинските обекти на държава – членка на НАТО И ЕС, използвайки сила срещу медии и НПО-та, остана без отговор.

„Не коментираме…“, заяви пред „Биволъ“ шефът на полицията в Брусарци Данаил Дончев.

Същевременно БОЕЦ обявиха нова акция “Турски поток – новият Росенец”, с която призоваха гражданите сами да спрат скъпоструващия проект на последните европейски диктатори Реджеп Тайип Ердоган, Владимир Путин и Александър Лукашенко. Идеята е в 13 ч. в събота гражданите да посетят Брусарци, където да кажат “не” на реализацията на газопровода.

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.