"Това, което трябва да направим в момента, е да съборим настоящото правителство със страшна сила. Граждански протест, неподчинение и всички законови форми трябва да се пробват. Трябва да се извият ръцете на действащия президент Радев - да не ни назначи отново премиер като Близнашки или друго негово копие, от което няма никакъв смисъл за нас, гражданите и да назначи ново служебно правителство."
 

„Бидейки блогър в опозиция, сутрин ще трябва да ставам рано, да отварям вратата /за да не разбиват, че е от скъпите/ и да лягам по корем с ръце на тила...“, е написал в блога си известният столичен адвокат Николай Хаджигенов. Неговите позиции не винаги се харесват на множеството, но винаги са плод на гражданското му непокорство и хъс за промяна на стария модел, който ни управлява от тридесет години.

Liberta.bg потърси позицията на адвокат Хаджигенов за срива на властимащите, за народното недоволство и новото сътворение, което ще замени хаоса в държавата.

-    Смятате ли, че президентът свири „сбор“ за масовите бунтове с изказването си през миналата седмица и защо сви знамената с днешна дата, твърдейки, че в момента оставка не е нужна?

-    Аз изобщо не разчитам на президента. Меко казано, той е неподходящ за българската действителност. Той е квазипрезидент. Един ден е с едно мнение, на втория има друго, после - трето. На последните президентски избори трябваше да направим избор между две абсолютно неподходящи кандидатури и резултатът сега е такъв. Когато избираш на конкурс за котки между вафла и тротоар, се получава това. Така че аз от него не очаквам нищо смислено и занапред, не само сега.

-    Това, което се случи в неделя, дали е протест на несбъдналата се средна класа, както се опита да го омаловажи един бивш социален министър Иван Нейков, или са „гроздовете на гнева“ ни, зрели цели десет години?

-    Нито едното от двете. За съжаление, българският народ протестира само тогава, когато му бръкнеш в джоба. Защото на дневен ред през последните десет години от режима „Борисов“ има много по-важни проблеми за решаване, които са ни хванали за гушата. Но за съжаление, гражданското общество у нас е мъртво.Това е само част от проблема. Защото правителствата у нас, и най-вече ГЕРБ, винаги убиват най-слабите – деца с увреждания, пенсионери, образование, правосъдие.
Този протест, така или иначе, ще  довърши правителството, което се клати от първия си ден, но това не е смислен протест и означава, че следващото правителство ще бъде същото като това. Няма да е ГЕРБ, но какво от това? Тези същите глупости ги правим вече 29-та година. Дали ще е Костов, Борисов, Станишев, дали ще е цар, бог, все тая. Едни и същи са всичките и правят едни и същи неща. Просто ГЕРБ са с една идея по-малоумни от всички останали и може би крадат с една идея повече, защото гражданското общество умря окончателно.

-    Ще се ангажирате ли как ще се върви нататък и как от разрухата ще се премине към ново сътворениер така, че да не се повтори старата матрица, за която сам говорихте?

-    Мога да кажа според мен как би трябвало да изглеждат нещата. Това, което трябва да направим в момента, е да съборим настоящото правителство със страшна сила. Граждански протест, неподчинение и всички законови форми трябва да се пробват. Трябва да се извият ръцете на действащия президент Радев - да не ни назначи отново премиер като Близнашки или друго негово копие, от което няма никакъв смисъл за нас, гражданите и да назначи ново служебно правителство. След това, въпреки ограничения му срок, трябва да изметем цялата политическа клика, да вкараме граждани във властта, да създадем нови политически партии  /от будни граждани/ и да направим някакво обединение. И едва тогава да се явим на избори. Този процес в Белгия отне повече от две години - едно след друго се редуваха служебни правителства. Това се случи и в Грузия.

-    Значи ли това, че гражданската алтернатива ще се роди в движение?

-    Алтернативата е нещо, което трябва да създадем ние. И да го направим сега.

-    Това имам предвид.

-    Това казах и аз. Поглеждайки назад и встрани, алтернатива няма. Това, което виждаме в момента, заслужава да пуснем водата два пъти. Но алтернативата можем и трябва да я създадем ние. Или да си съберем куфарите и да ни няма.

-    „Дървото на свободата трябва да бъде наторявано от време на време с кръвта на тираните“ - мисълта на Томас Джеферсън е във Вашия профил. Само революциите ли захранват демокрацията?

-    Някога революциите създадоха демокрацията. В края на 2018 г. ние нямаме нужда от революция в онзи и вид. Това, от което имаме нужда, обаче, е мисловна революция. Тоест, хората да спрат да мислят за крайцери и за нападане на мандри и да започне революционна промяна в главите. Да разберат, че всичко зависи от мисленето. Иначе, пета година вече го повтарям, имаме нужда от една национална стачка от типа: излизаме посред бял ден на площада пред МС и си носим кафе, чай и книга. И затваряме града и страната. Ден, два, три и на четвъртия ден всички са „чао“.

-    Ще се превърне ли Глобалният пакт на ООН в препъни камък на ЕС? Правителството у нас се поуплаши и не го подписа, но за Европа?

-    Искам да бъда разбран правилно – това правителство е най-малоумно от зората на демокрацията. Последното, което гледах онзи ден на конгреса на ЕНП в Хелзинки, когато Борисов говори, как цялото ръководство на ЕНП демонстративно заминава.
И ако не се лъжа, споделих клипа от вашия сайт Liberta.bg. Това е откровена неприязън и крайно време беше да му я покажат.

-    Ще има ли правителство на националното съгласие, според Вас, и трябва ли да се върви към ВНС?

-    За мен такова правителство не е решение. От ВНС имаме нужда и идеята от 1991 г. не e лоша. Но в нея се съдържат огромни проблеми, чиито плодове берем вече 30 години. Конституцията има нужда от промяна, но сега ако свикаме ВНС, в него ще имаме същите кратуни, даже ще бъде и по-лошо. Не сме готови сега, но в момента, когато се подготвим, този проблем е належащ. 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.