Надяваме се Иван Гешев и Сотир Цацаров да са осъзнали нулевия си авторитет като прокурори пред колегите си от Европа.
Дори директно се е изтъкнало публично, че авторитетът на заседанието в ЕП се подрива заради присъствието на новия главен прокурор на България!
И нека по-често има такива срещи като тази в Брюксел, за да се сблъскват държавните обвинители челно с реалността - очи в очи. А тя е,
че в България се имитира борба с корупцията и се прикриват престъпления за милиарди,
че народът се ограбва, че не се спазва законодателството,
че съдебната власт не е независима,
че повечето медии са купени.
Те знаят на кого служат (Цацаров и Гешев) и това не е законът!
Ако не беше така, най-малко нямаше да сме най-бедните, най-неграмотните, най-болните и най-бързоизчезващите като нация.

ГешеФт в Европарламента от първа ръка

Операцията по легитимиране на Гешев в Европейския парламент се провали с гръм и трясък. Тя беше замислена и пусната в ход от герберския евродепутат Емил Радев под формата на изслушване в комисията по граждански свободи по темата за координирана борба с корупцията, с участието на Гешеф и Кьовеши. Замисълът беше прост. Специално докараните телевизионни вувузели на властта показват Кьовеши, показват Гешев как авторитетно чете реч, показват ръкостискания, демек, в един отбор сме и новият главен прокурор е добре приет в Европа.

Да, ама не!

Кьовеши стана и си тръгна докато обявяваха, че ще говори Гешев. Това предизвика смут в редиците на вувузелите, но той беше нищо в сравнение с последвалото показно развенчаване.

Румънката Рамона Стругариу директно подпука Гешев с въпросите, които бях пратил на 120 евродепутата от комисията и публикувал на стената си: Докъде е стигнал Апартаментгейт и за ролята на самия Гешев в него. Да припомня, че жената до Гешев държи ненадминат рекорд по евтиния на имотна придобивка. Последното Рамона му го спести, но смисълът беше ясен: Как ще разследва като е до гуша в тинята, споделя във Фейсбук впечатленията си разследващия журналист от Биволъ  Атанас Чобанов.

Вторият въпрос беше за либийската авантюра на Емил Радев. Разследва ли се отвличането на танкера БАДР и вярно ли е, че Радев е ходил в Либия с оръжейния търговец Николайчо Гигов да предлага откуп от 4,5 милиона. Зам.шефът на комисията през това време се потеше седнал на президиума.

Плесниците обаче продължиха. Ирландката Клеър Дейли каза, че присъствието на Гешев подрива авторитета на Европейския парламент. Тя поиска той да обясни как е бил избран на фона на масови протести. Дейли попита и за Апартаментгейт, и за това дали като прокурор е договарял извънсъдебни споразумения с групата "Недосегаемите".
Отговорът на Гешев беше по опорките, с които засипва българските послушни медии. Апартаментгейт нямало престъпления, а евентуално «морално укорими действия». Корупцията спадала, срещу него протестирали засегнати от действията на прокуратурата, отвличането на танкера било гражданско-правен спор, а по Недосегаемите имало влезли в сила присъди.
Все пак му се наложи да признае, че за танкера има и разследване за фалшиви документи. Не каза, обаче, че то е инициирано от Гърция. Не каза за евтиния апартамент на жена си, не каза за мижавите присъди по Недосегаемите и за изчезването на един обвиняем от списъка с обвиняемите, както и за невъзстановените милиони ДДС благодарение на неговото споразумение.

А Радев не отговори изобщо, а изчете на български скучна заключителна реч.
След това пред залата двамата застанаха пред камерите и обвиниха Биволъ и мен лично, че сме им развалили празника. «Видяхте ли Стругариу как отиде да докладва на Чобанов...» почти се разплака Радев, подчертава  Атанас Чобанов.

Вувузелите не проявиха интерес към моята всемогъща особа, но аз проявих интерес към Радев, догоних го, показах му една снимка с Гигов и го питах какво е правил в Либия с него. Отговорите са интересни и ще ги изложа в отделна публикация.

След това догоних Гешев, показах му снимката и питах дали ще проверят твърденията за Радев. Питах и за рекордно евтиния апартамент. Отговорът беше: «публикувате неверни неща» (за да каже «фейк нюз» май не му стигнаха познанията по английски), допълва Чобанов.

Всичко това беше заснето от вувузелите, но нито една от тях не го излъчи.
Даже после разбрах, че Силвия Атипова се е спречкала с една от асистентките на Радев, която се опитвала да й попречи да снима като избутвала телефона й с папка. Другата асистентка на Радев пък е дъщеря на Николайчо Гигов.

Моите въпроси бяха прекъснати с деликатно избутване от горилата, която охраняваше нашата радост Гешев. Даже бяха двама, предполагам от НСО. От какво го пазят Гешев в Европарламента? Не видях край Кьовеши да тичат гардове.

Та така, не им се получи банята. Гешев ходи все по-омазан, а сред некъпаните лъсна и Радев. Изслушването може да се изгледа тук: https://www.europarl.europa.eu/streaming/or.html?event=20191203-1500-COMMITTEE-LIBE&start=2019-12-03T14%3A05%3A11Z&end=2019-12-03T17%3A27%3A15Z&language=or&fbclid=IwAR2Axio5LGqKZvdkkyy24XKP_VWcYv2b3J0ifyQFQ2NSa49VmsT7M1m_BWY
Интересните неща са от 17:44, казва в заключение Атанас Чобанов от Биволъ.

...А иначе Гешев бе започнал изложението си пред комисията ЛИБЕ така: „Приемам тази покана и като оценка за положените усилия и постигнатите от България устойчиви резултати при изпъленние на шестте показателя по Механизма за сътрудничество и проверка и пълното изпълнение на 17 ключови препоръки на ЕК“.

"Иван Гешев в огледалния свят". Така журналистът Георги Готев е озаглавил публикацията си в Euractiv, описвайки двудневната визита на главна прокуратура в Брюксел.

Избраният за главен прокурор на България Иван Гешев получи бойно кръщение в Брюксел, където в два последователни дни (2-и и 3-и декември) бе участник в две съвършено различни събития.

Първото беше така наречена „конференция“, имаща за цел да убеди страните-членки в необходимостта от отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка. За нея вече разказахме.

Характерното бе, че това събитие на територията на Европейския парламент бе изцяло организирано от българска страна (евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев). Присъстваха поканени от него хора, впрочем всички присъстващи бяха българи, с изключение на един представител на Европейската комисия. Радев беше пропуснал (дали нарочно?) да покани постоянно акредитирани в Брюксел български журналисти, а вместо това беше докарал шест телевизии от България.

В събитието, огранизирано от Радев, нямаше време за въпроси и отговори, всеки си прочете предварително написания текст и всичко мина гладко. Съвсем като в България.

Второто събитие беше по правилата на Европейския парламент, за него се знаеше предварително, в него присъстваха членовете на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, както и всеки друг, който е проявил интерес, за него има пълен видеозапис, който всеки може да види, ако не се доверява на разказите на медиите за него.

Към Гешев имаше въпроси, и разбира се, те не му бяха приятни – за apartment gate, както скандалът стана известен дори в Брюксел, за обвинения, че евродепутатът Емил Радев (домакин на Гешев и навремето също спряган за поста) е поискал 4,5 милиона евро за совобождаването на либийския танкер Бадр, за начина, по който беше избран – без конкуренция, за протестите, съпроводили неговия избор.

Гешев отговори в типичен за България стил, който обаче едва ли върши работа в Брюксел. Част от твърденията той окачестви като „невярна“, „спекулативна“ и „длъбоко невярна информация“, за друга част каза, че вече е обяснил по телевизията (все едно, че в Брюксел гледат БНТ), за протестите каза, че не са масови, и че ако има недоволни, това значело, че прокуратурата си върши работата добре. За танкера Бадр каза, че прокуратурата няма доказателства за извършени незаконни действия. Повтори, че процедурата за назначаването му била безпецедентна, че бил отговорил на над 150 въпроса. Подобно на премиер Борисов, вместо доказателства за борбата с престъпността по високите етажи във вид на ефективни присъди, той се измъкна със статистика – замразени активи за 4 милиарда, предявени искове за 3 милиарда.

Извън залата, личеше, че Гешев е изнервен. Разказвайки виц, той намекна, че критиците му развалят имиджа на България. Тази теза напоследък е на мода в България, тя бе изразена и от Цацаров в Брюксел, който разви тезата, че в името на великата цел за свалянето на мониторинга, критиците трябва да млъкнат.

Гешев, Цацаров и Борисов могат да бъдат доволни само от едно. Положението в Малта след последните разкития около убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция е такова, че в момента темата за върховеството на закона в България е на втори план. Една мафия засенчи друга мафия.

Депутатката от Ирландия Клеър Дейли (Европейска обединена левица) към Гешев: „Присъствието на г-н Гешев предизвиква сериозни притеснения сред нас, включително и във връзка със скандала „Апартаментгейт“, искаме да го чуем и за групата „Недосегаемите“, за договарянатията, донесли по-леки присъди. И още – кажете как сте били избран като главен прокурор на фона на много бурни протести от гражданите. Авторитетът на заседанието се подрива от присъствието ви!

 


Румънската евродепутатка Рамона Стругариу
попита Гешев на изслушване в Европарламента докъде е разследването "Апартаментгейт" и дали и той не е замесен с евтиния апартамент на жената до него. Тя попита също евродепутата Емил Радев какво е правил в Либия с трафиканта на оръжия Николай Гигов и “Титана” Димитър Борисов - Гърнето, които са предложили откуп за отвлечения танкер БАДР.
 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.