Мисля, че БСП спечели от този инфарктен пленум, обратно на пожелателното мислене на онези, които прибързано я отписват.

Всеки взе своето - Нинова се разграничи от Станишев, ПЕС и Истанбулската конвенция и даде знак към периферия, която би гласувала за БСП.
Станишев, а с него и недоволните от Нинова, получиха избираемо място в листата и ще работят за кампанията, в която за евроизборите по принцип решаваща роля играят твърдите ядра.
Въпреки днешните спорове, БСП ще излезе консолидирана за изборите, защото всеки от противниковите лагери ще има полза да спечели.

Ако Станишев бе останал извън листата, Нинова щеше да има проблем с пълната мобилизация на твърдия електорат. Сега тя изглежда бламирана, но това няма да има значение, ако спечели изборите. Тогава победата ще бъде нейна, Станишев ще отиде в европарламента, а вътрешнопартийната ѝ опозиция ще се раздроби на предишните групи и ще се маргинализира.
Ако загуби - лидерството ѝ ще бъде застрашено, което би било същото и при липсата на Станишев в листата.

Днешните спорове ще бъдат забравени до началото на кампанията, а в нея БСП ще влезе мотивирана и обединена, защото ще има ясна и постижима цел от която всички враждуващи групи в партията имат полза - първо място на Евроизборите.

Мястото на Станишев е почти сигурно, но не и ако левицата се представи зле, преференциите също ще изиграят мобилизираща роля и ще имат ефект върху повишаването на активността за гласуване, което играе в полза на БСП. Така че, всички имат полза да работят за кампанията.

След челен сблъсък, който не убива, отрезвяването винаги е по-силно, а консолидацията по-мощна. Има живот и движение. При победа сегашните вражди ще бъдат забравени и следва обединяване около лидера с поглед към властта. Победата е по-вероятна с тази листа, независимо какво мислят онези, които харесват Станишев или не го понасят, които хейтят Нинова или я смятат за силен и добър лидер. И да - БСП продължава да бъде най-демократичната партия в българския пейзаж. Не знам защо това се смята за скандал.

От Демократична България си играха на предварителни избори, излъчиха Светослав Малинов и Стефан Тафров, а на края някой сложи Радан Кънев за водач без събрания, обсъждания и конференции. При ГЕРБ и ДПС е ясно кой и как реди листите. В този контекст наистина не разбирам злорадството срещу левицата, която продължава да упорства и да се движи по демократични правила във вътрешнопартийния си живот.

Демокрацията е сила, когато се прилага честно. Ето защо мисля, че това, което се случи днес е сила за БСП, ако разбира се, знаят как да я използват.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.