Коледа е най-големият християнски празник. В някои държави по света обаче той не само не се отбелязва, но дори е забранен.

Ето кои са те:

Саудитска Арабия

Ислямските закони не разрешават празнуването на Коледа. Ако все пак решите да отбележите празника, е възможно да си навлечете сериозни проблеми.

През 2013 г., например, в страната са задържани повече от 40 души по обвинение в „заговор за празнуване на Коледа“.

Сомалия

В страната съществува национална забрана за честване на Коледа, въведена през 2015 г. Смята се, че християнският празник е заплаха за мюсюлманите.

Таджикистан

В Таджикистан са забранени коледните дръвчета, фойерверките, консумацията на празнични ястия и всякакви други прояви на коледен дух. От 2013 г. в страната е забранен и Дядо Мраз – руската версия на дядо Коледа.

Бруней

Сред забранените дейности в страната са украсяване на коледни елхи, пеене на религиозни песни и изпращане на коледни поздравления. Ако поданиците на супербогатия султан на Бруней възнамеряват да празнуват християнския празник, рискуват пет години затвор.

Северна Корея

Коледа е забранена в Северна Корея, както и всички религиозни практики, които не са одобрени от държавата. Нарушителите рискуват сериозни наказания.

Япония

Тук не съществува официална забрана на Коледа, но това не е признат официален празник. Но пък и християнството не е доминиращата религия в Япония и малко хора празнуват на 25 декември.

Китай

В комунистически Китай също не се празнува Рождество Христово.

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.