След отменената в последния момент среща между ГД "БОЕЦ" и правосъдния министър Данаил Кирилов, разбираме, че той е готов да приеме и внесе гражданска кандидатура за нов главен прокурор във ВСС, но ако това не е следователят Бойко Атанасов.

Представители на "БОЕЦ" днес са имали предварително уговорена среща с министър Кирилов, на която да му бъдат предоставени над 10 000 подписа в подкрепа на следователя Бойко Атанасов за главен прокурор. Въпреки че преди дни началникът на кабинета е повтърдил деня и часа за срещата, от "БОЕЦ" не са допуснати в МП.

Данаил Кирилов е мотивирал отказа си за контакт и приемането на подписката с оправданието, че е готов да внесе втора кандидатура за нов главен прокурор, излъчена от гражданите, но ако това не е Бойко Атанасов, защото не му симпатизирал, съобщават от "БОЕЦ".

Скандалът се разраства и независимо, че прокурорската колегия на ВСС и главният прокурор Сотир Цацаров стоят твърдо зад излъчения от тях кандидат Иван Гешев, по конституция властта произлиза от гражданите и когато дадена фигура не е приемлива, би било редно тя да бъде оттеглена или най-малко да е поставена в конкуренция с друг претендент за този пост. Така стоят обстоятелствата в демократичните държави и общества. В противен случай гражданите са оставени без избор и им се налага нещо на сила, което не възприемат и не желаят.

Законите са създадени, за да регулират обществените отношения и създават комфорт, порядък и сигурност за хората. Нормативната уредба и отделни разпоредби търпят изменения, допълнения, а понякога биват отменяни, за да отговарят на обществените промени и очаквания. В този смисъл инатенето на определени кръгове е на път да предизвика непоправими щети върху демократичните устои на нашата държава, основните правни стълбове и върху българските граждани с погазването на тяхната воля.

Не случайно президентът на Република България Румен Радев започна преди месеци консултации с различни органи и институции, за да се убеди в приемливостта на фигурата на бъдещия главен прокурор, неговите професионални и етични качества, за да могат те да отговорят на обществените очаквания.

Срещу кандидатурата на зам.-главния прокурор Иван Гешев за превръщането му в главен прокурор на България се изправиха различни общности, съсловия, партии, както и интелигенцията на България. Адвокати входираха писмо до ВСС с искане за преразглеждане на посочения единствен претендент за този пост, а хиляден протест огласи столицата на Българя пред сградата на Висшия съдебен съвет с едно искане - оттеглянето на Иван Гешев.

Олицетворявайки единството на нацията и представляващ гражданския глас, президентът Румен Радев, упражнявайки конституционно установените си правомощия, без да се замисли може да не подпише указ за назначаване на главен прокурор при отсъствие на конкуренция за този държавен пост, особено когато кандидатурата е придружена от липса на обществено доверие. Този акт не само ще получи международен медиен отзвук, но ако волята на държавния глава, изразявайки с нея желанието на българските граждани, бъде погазена и отново потвърдена същата кандидатура, то това ще даде много лош знак за нашите партньори и ще докаже за порден път липсата на демокрация в България. Не е изключено и бъдещият главен прокурор да бъде поставен в международна изолация при континентални разследвания.

Междувременно в социалните мрежи се организира нов протест срещу единствената кандидатура за главен прокурор на България Иван Гешев, който ще се проведе на 29 юли, понеделник, от 18.30 часа в София.

Различни организации вече отпряват апел към президента - той да излъчи гражданска кандидатутра за нов главен прокурор на България.

Желателно е премиерът на България Бойко Борисов да не стои уж встрани от случващото се, а да се вслуша в гласа на гражданите. Това се изисква още повече след трусовете в управляващата коалиция и прогнозата на вицепремиера Томислав Дончев, че не е изключено провеждането на предсрочни парламентарни избори.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.