След Латвия, Чехия, Унгария и Словакия, България прие крайната мярка - въвеждане на "извънредно положение" за справяне с коронавируса

До сряда нито една държава от Европейския съюз, включително най-тежко засегнатата след Китай - Италия, не обсъждаше въвеждане на извънредно положение заради пандемията от коронавирус.

С пълен консенсус днес народното събрание одобри предложението на Министерския съвет за въвеждане на извънредно положение в страната заради разпространението на заразата от новия коронавирус COVID-19.

Предложението беше прието с 201 гласа"за" без "против" и "въздържали се".

Министър-председателят Бойко Борисов обоснова от трибуната на Народното събрание искането на Министерски съвет за въвеждане на извънредно положение в България заради разпространението на заразата от новия коронавирус COVID-19.

Премиерът подчерта, че

искат въвеждането на извънредно положение за срок от един месец.

Малко по-късно стана ясно, че идеята за краен срок на извънредното положение е била на БСП, която опозицията е представила по време на председателския съвет, проведен преди началото на заседанието в пленарна зала.

Всички парламентарно представени групи обявиха, че подкрепят предложението на Министерски съвет за обявяване на извънредно положение.

„Ще дадем добър знак на народа, че в критични ситуации можем да се обединяваме”, обърна се той към парламента. „Искаме това извънредно положение за един месец, главно заради недисциплинирани хора, които разнасят заразата”, обясни Борисов.

Той призова

да не се затварят институциите, за да не се парализира икономиката.

„Благодаря на всички, които са на първа линия – доктори, сестри, санитари, за това което вършат и ще продължат да вършат в следващите дни. Ако се приеме нашето предложение, ще има актуализация, с която да бъдат стимулирани. Предложението е като се

актуализира бюджета

да бъде само там, където се води битката на първа линия”, каза министър-председателят.

„Ситуацията преди два дни в света беше различна, днес е друга. Мерките, които въведохме от 28 февруари във Франция ще въведат от понеделник, в Германия от днес. Това е единственото срещу това чудо, наречено коронавирус, което съсипва света”, обясни Бойко Борисов.

Той посочи, че ще иска разговор с председателя на ЕК за затварянето на границите. „Нашите икономики в ЕС са отворени, свързани и затварянето на граници ще блокира стопанския живот,а нашите шофьори ще останат блокирани на границата, каза премиерът и добави, че ще опита да издейства "чист коридор" за транспорта, защото в противен случай ще влезем в още по-лоша ситуация ”, каза премиерът.

Той подчерта, че

искането за по-стриктни мерки е главно заради „недисциплинирани хора, които разнасят заразата”.

„Това е бактериологична война. В началото всички го подценяваха. Вчерашният ден беше като бомба - с изявления на всички лидери по света. Усещането на хората и извънредните мерки носят големи поражения. Нито една държава не е приложила нито една мярка повече от нас, не е направила нещо, което не сме направили ние”, каза още премиерът.

Преди премиерът изказване пред депутатите направи генерал-майор Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинската академия и председател на Националния оперативен щаб за борба срещу новия коронавирус COVID-19. Той представи доклад за състоянието в страната, Европа и света, както и за предприетите мерки срещу новия коронавирус.

Мутафчийски предупреди, че и при нас ще има пик на заразата, той няма да ни подмине и заяви категорични, че „трябва да има ясни законодателно разписани правила”. „В тази ситуация едва ли половинчати мерки могат да дадат резултат.

Трябват по-широки правомощия за правителството,

ситуацията се променя всеки час”.

След Бойко Борисов на парламентарната трибуна застана лидерът на БСП Корнелия Нинова.

 

„България е изправена пред криза и ситуацията изисква разум, хладнокръвие и отговорност. Най-важно днес е здравето на българските граждани”, каза Нинова.

„Днес на председателски съвет направихме предложение за допълнение на решението на МС. Те бяха извънредното положение, което се въвежда да бъде със срок от един месец. Първото предложение беше да бъде безсрочно. Второто, което ние предложихме – правомощията, които се гласуват на МС изрично да бъде записано, че са на основание на чл. 57, ал. 3 от Конституцията. С това ние гарантираме, че МС няма да злоупотреби с правомощията. Ние искаме да благодарим на лекарите ,сестрите и медицинския персонал в българските болници”, каза още Нинова.

Тя заяви, че

очаква от МС законодателни инициативи.

„Ние сме законодателен орган и трябва да променим онези закони, които да гарантират спокойна работа на всички институции за овладяване на ситуацията. Вероятно ще се наложи да обсъдим и приемем такива законодателни инициативи”, допълни още Нинова.

„Очакваме правителството да внесе актуализация на бюджета. Заявихме и на министър-председателя ,че в тази ситуация раздаването на пари на парче чрез постановление на МС и заобикаляне на Народното събрание е абсолютно неприемливо”, коментира Нинова. „Притеснява ни действието на правителството на парче. Очакваме комплексен държавнически подход с поглед в бъдещето”, отчете тя и посочи, че следващото предизвикателство са икономическите проблеми.

Ето какво включва извънредното положение в Чехия:

Всичко, което трябва да знаете за:

- извънредното положение ще е за срок от 30 дни

- затваряне на границите за граждани на 18 рискови държави от Европа, Азия и САЩ; в Европа това са Гърция, Германия, Италия, Испания, Австрия, Швеция, Холандия, Белгия, Великобритания, Дания, Франция, Швейцария и Норвегия. Тази мярка действа вече срещу пътуващите от Китай, Южна Корея, Иран и Япония. Забраната не важи за граждани на тези страси с право на постоянно пребиваване в страната, но е валидна за тези със студентски визи или с разрешителни за кратковременен престой (списъкът на държавите е към 18 часа на 12 март, може да се разширява или съкращава)

- изключение за влизане в страната се прави за няколко професии като шофорите на товарни камиони, за да не се прекъсват доставките

- забранява се от полунощ в петък на чешки граждани и чужденците в страната да пътуват до рискови райони и държави и изрично се посочват Германия и Австрия, изключение се прав исамо за тези, които пътуват там до работните си места

- чешките железници ще спрат международния транспорт от полунощ в петък; днес все още е възможно да се пътува с автобуси или влакове, но от събота в Чехия ще се влиза единствено с коли

- никой чешки гражданин няма да бъде оставен извън страната, всички имат право да се приберат

- замразено е издаването на визи и разрешителни за престой

- ресторанти, кафенета и други заведения за хранене ще работят от 13 март (петък) единствено между 6 и 20 часа, след това е напълно забранено да се ходи на ресторанти и барове; закриват се местата за хранене в моловете

- спират работа фитнес зали, басейни и спортни обекти, клубове, галерии и библиотеки

- няма да има театрални и танцови спектакли, концерти, кино прожекции и други представления, културни, религиозни и традиционни празници, както и други подобни събирания

- сватби ще са позволени, но с присъствието на не повече от 30 души, за погребения ограничението е до 100 души

- няма подобни ограничения за броя на хората в дейността на магазини, обществен транспорт, съдилища и други институции от публичната администрация

- полицията получава правомощия да проверява дали поставените под карантина си стоят у дома.

Ето мерки от извънредното положение в Словакия:

- от понеделник за 14 дни затварят всички училища

- спират всички международни превози (без товарните) с автобуси, влакове и самолети

- затварят всички спортни и развлекателни обекти, включително ски зони, басейни и нощни клубове; през уикенда ще затворят моловете

- вече са забранени културни, спортни и други събитие със събиране на много хора

- всички словаци, пристигнали от чужбина, ще се подлагат на 14-дневна карантина у дома; досега мярката беше само за идващите от Италия

- общественият ред ще се поддържа не само от полицията, но и от части на армията; 500 военни дневно ще са на разположение; малка военна част подсилва ГКПП Makov/Bílá-Bumbálka със Словакия

- обществената телевизия RTVS започва да излъчва повече детски предавания за малчуганите, останали принудително вкъщи заради затворени детски градини и начални училища

- два университета в Братислава затварят от петък общежитията си за словаци, чужденците могат да останат.

Мерките в Унгария не са много по-различни и са определяни като безпрецедентни от падането на комунизма насам. В страната към този момент имаше 13 заразени и 69 под карантина. Забранени са пътуванията до Италия, Китай, Южна Крорея и Иран, наложен е строг контрол на границите с Австрия и Словения, забранени са събирания на закрито с повече от 100, а на открито - с повече от 500 души.

Мерките в Латвия влизат в сила за един месец до 14 април с препоръки институциите да работят дистанционно с гражданите, училища и университети да преподават онлайн, детските градини остават отворени, но родителите подписват декларация, че не са подещавали рискова държава, не са имали такъв контакт в страната и нямат алтернатива за гледане на децата; ограниченията за масови събирания са до 200 души, на туристическите агенции и планиралите ваканции и почивки е препоръчано да отложат пътуванията в заразени държави и територии; ограничават се посещенията в старчески домове и затвори; заразените да пазаруват онлайн и да получават доставките без контакт с куриери, а който не може - да пазарува навън с дистанция поне 2 м от останалите в магазина; за медицинските служители се добавят извънредно работно време, но не повече от 60 часа на седмица.

Източници: "Дневеник", "Вести"

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.