В Поморие се монтира приемно-предавателна станция (антена) с три предавателя. Местоположението й е частен хотел, намиращ се на крайбрежна улица в черноморския град. Собственикът на хотела е системен закононарушител в града, поради което гражданите се обезпокоени, че се извършва нещо нередно, което може да вреди на здравето и живота им.

Съседи на поставената антена, разтревожени от случващото се, входираха подписка в Община Поморие, с която заявяват, че са против монтирането на приемно-предавателна станция до домовете им. Последва среща между обезпокоените граждани, кмета на Поморие Иван Алексиев и медии. В заседателната зала на Община Поморие кметът Иван Алексиев, заедно с главния архитект и общински служители, отговарящи за строителството в града, запознаха присъстващите с пълната документация, която нормативната уредба в България изисква, за да бъде поставена антена в/на частен дом.

Разрешението за монтаж на антена е предхождано от положително становище на Министерство на здравеопазването и Националния център за общественото здраве към институцията. Има проект за инсталацията, входирано е инвестиционно намерение в Община Поморие, придружено от всички законорегламентирани реквизити, публикувано е обявление в сайта на Община Поморие и няма постъпили жалби от граждани и юридически лица в 14-дневен срок, които са против поставянето на антена върху частен хотел.

"Община Поморие не може да не издаде разрешение за строеж в частен имот, когато няма пречки за това и законът ни задължава да го направим като институция, когато е поискано от инвеститора. В Поморие има много антени на мобилни оператори. Гражданите се притесняват, защото се монтира антена на хотел на закононарушител. Още в първия си мандат като кмет, Община Поморие реагира и събори два етажа на въпросния хотел, които бяха незаконни. Миналата година, след намесата на Община Поморие в мое лице, беше съборена и незаконната част на друг хотел, отново собственост на същото лице. Гражданите и медиите знаят, че с тези неща няма да има компромиси. Ще изпратим запитване до мобилния оператор "Теленор" - дали антената ще е 5G и всички ще бъдат запознати с отговора. В Община Поморие не е постъпвало уведомление или искане за поставяне на 5G-антени в града. Лично аз не съм срещу технологическия прогрес. Винаги има облъчване - и от телефон, телевизор, компютър - да не би да сме се разделили с тях?!" - завърши риторично кмета Алексиев.

Иван Алексиев пое ангажимент, както и общинската администрация, да наемат независима лаборатория, която да измери радиочестотни полета и установи какво е влиянието на електромагнитните полета върху здравето на хората от въпросната антена след поставянето й. Ако резултатите показват завишаване на законоустановените норми, тя ще бъде премахната, увери кметът на Поморие.

Към днешна дата някои от гражданите, живеещи в близост до новата антена, са все още обезпокоени. Сред тях има и онкоболни, които се притесняват, че приемно-предавателната станция ще обостри заболяването им. Други граждани, след срещата с кмета на Поморие, се успокоиха, че не се извършва нищо нередно.

LIBERTA.BG ще продължи да следи казуса, като уверява гражданите на Поморие, че към момента не се извършва нищо незаконно.

Медии по казуса:

БНР - Жители на Поморие с подписка срещу изграждането на 4G и 5G мрежа

СЕГА - Антени стресираха Поморие - 5G ли са?!

Дневник - В Поморие протестираха срещу 5G от страх "жилищата да не станат рентгенови кабинети"

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.