Правителството търси усилено успели българи в чужбина, за да ги привлече на работа за втория ешелон на властта. Десетки български посолства в Западна Европа и Северна Америка са получили инструкции да издирят успешни българи, които са се издигнали в частния бизнес и в международни организации и да предадат в София техни телефони и имейли. Срокът да предадат информацията е до средата на май т.г. Идеята на премиера Кирил Петков е част от тях да бъдат помолени да се върнат в Родината и да заемат ключови постове в администрацията, тъй като изпълнителната власт изпитвала остър недостиг от качествени специалисти на всякакви позиции.

Информацията е разпространена от "Клуб Z", позовавайки се на свои източници.

Определено това е удар по висшето образование в България и издава недоверието на управляващите от "Продължаваме промяната" към кадрите, които то произвежда. От една страна.

От друга страна премиерът Кирил Петков явно не отчита, че завършилите и трайно установили се в чужбина от години наши сънародници са откъснати от обществените отношения в България, не са запознати с нормативната уредба и едва ли някои от тях сa наясно как е устроена и как функционира публичната администрация у нас. Това изисква минимум две години практическо обучение и трупане на знания в България за целта, което изключва моменталното им заемане на "ключови постове" в администрацията. 

Пресен печален пример за това е министърът на културата Атанас Атанасов от квотата на "Продължаваме промяната", при когото не само липсват базисни познания, но е необходимо и цялостно повишаване на общата му култура. 

Крайно неприемливо е също така чужди служби, дори и на партньорски държави, да издирват и подбират кадри за изпълнителната власт в друга държава. Това изцяло не кореспондира с концепцията за национална сигурност и суверенитет на България. И това е така, защото е почти невъзможно за нашите мисии в чужбина да работят по поставената задача без съдействие от местните служби.

Интересно е дали ще има реакция по този казус от академичната общност в България и каква ще бъде тя, след като вече индиректното е посочено от премиера Кирил Петков и неговото правителство, че произвеждат некачествени за публичната администрация кадри. И как ще обяснят изобщо тогава смисъла от висшето образование в България и наличието на толкова много университети - частни и държавни.

Във връзка с образованието в чужбина и как се справят с управлението на държавата чуждестранните кадри, българските граждани могат да направат своите изводи от първа ръка, в лицето на курсантите на Харвард - премиерът Кирил Петков и негото вице и финансов министър Асен Василев. Могат да обърнат и лек поглед към близкото минало и да се сетят за юпитата на Симеон Сакскобургготски и техните държавни "творения", за Симеон Дянков, за Меглена Кунева и за редица други от този калибър.

 

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.