По повод блокадите, които се готвят по пътищата, заради уж неизплатени пари на строителни фирми, протестите на лекарите и даже еднодневния протест на Алибегов, се сетих за една история от близкото минало - италианската стачка от 2012 г.

"Който смята, че сме тук, за да организираме демонстрация, много се лъже. Тук сме, за да вдигнем революция!", казва Мариано Феро в Катания през 2012 г. Тогава, демонстрантите разполагат своите хора по всички възлови шосета в региона на Сицилия, лишавайки го от снабдяване. Магазините остават празни за седмици. Изглежда като тежка криза.

По това време, очевидци съобщават, че демонстрантите предупреждавали преминаващите покрай тях камиони, че е в техен интерес да ги паркират някъде, ако не искат да си имат ядове. По същия начин някои членове на протестното движение принуждавали търговци от малкия град Лентини да се включат в стачките.

А регионалният секретар на индустриалния съюз Confindustria Иван Ло Бело, обобщава ситуацията в интервю за германския вестник Ди Цайт:

"В Сицилия и най-вече в Катания транспортният бранш е силно инфилтриран от мафията, а Коза Ностра очевидно в момента изпитва големи трудности. Обширните арести от последните години и напредъкът на движението "Анти-Мафия" отслабиха силата на клановете. Подклаждайки социалното недоволство, мафиотите се надяват да си върнат социалната хегемония".

Ако смятате, че в България се случва нещо различно - грешите. Мафията на Борисов е активирана за участие в протести под благовидни претексти, зад които стои единствено желанието на Борисов и приближените му да крадат. Нещо, което служебното правителство не им позволява.

Илия Иванов, Фейсбук

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.