Председателката на БСП Корнелия Нинова, министър и вицепремиер в оставка, се провали в съставянето на редовно правителство с третия мандат, връчен от президента Румен Радев на БСП.

Предложената от Корнелия Нинова 6-месечна програма за управление, която включва приемането на спорни законопроекти на "Продължаваме промяната", за които видни юристи изразиха негативни становища, не беше включена в дневния ред на Народното събрание. С това бе даден ясен знак от депутатите, че провалената и свалена с вот на недоверие коалиция на ПП, "Демократична България" и БСП не разполага с мнозинство, което да подкрепи редовен кабинет в рамките на настоящата легислатура.

С 119 гласа "За", 106 "Против" и 1 "Въздържал се", предложението на Нинова остана в историята. 

"Game over!
Предложението на БСП , Парламента да гласува законодателна програма за шест месеца напред отпадна от дневния ред .
Така те бяха решили да измерят парламентарната си подкрепа за третия мандат - игрален трик.
Народното събрание реши друго- този параван отпада и няма подкрепа за третия мандат.
А и още нещо - така бяха решили да прикрият неспособността си да сформират кабинет , като прехвърлят отговорността на парламента и опозицията.
Доколкото си спомням приемането на тази програма беше тяхно условие за да предложат кабинет.
Иначе Корнелия каза , че ще върнат мандата в петък.
Тоест , ако този път не излъже , в петък трябва да върне мандата.
Послеслов - тази програма беше параван , пиар трик и технологичен способ за да си измерят подкрепата , а и да спечелят още малко време във властта - най-вероятно за да се финишират определени договори във военно-промишления комплекс.
Досега властта нямаше законодателна програма за управление и ни вкара в тежка енергийна , политическа и икономическа криза , нещо което ще се усеща .Измислената им програма за да задържат властта на всяка цена няма как да излъже никого и вече е много късно за нея- тази власт и това мнозинство са изчерпани.
Ние имаме своя програма и ще я предложим и по време на предизборната кампания и разбира се на следващия Парламент."
- коментира във Фейсбук депутатът и областен председател на ДПС за Варна Ерджан Ебатин.

"Точката за гласуване на законодателна и управленска програма, предложена от БСП, отпадна от дневния ред. Така беше редно!На БСП-Нинова не им стана ясно, че не могат да снасят кукувичи яйца в НС - да си ги снасят на Позитано и там да си ги мътят до Второто пришествие, ако искат.

Сега по същество:

1. Управленска програма се прави от правителство, а не от партия;

2. Законодателна програма се предлага от ръководството на НС, а не от партия.

Сега Нинова да връща мандата, освен ако не мисли, че годината е 1989-та.

Положението в БСП е: "Демокрацията ни отне много!".

Но пък им даде приватизацията..." - написа в социалната мрежа бившият служебен здравен министър Илко Семерджиев.

Междувременно ПГ на БСП днес даде брифинг за медиите, на който съобщи, че в четвъртък ще върне празен мандат на президента Румен Радев. Намерение, което напълно не кореспондира с вчерашния брифинг на Корнелия Нинова, на който тя бе категорична, че в петък ще представи пред президента Асен Василев от ПП като проектопремиер и ще продължи да формира състава на "бъдещия кабинет".

При тези факти и обстоятелства, очакваме позицията на президента Румен Радев, който по Конституция следва да разпусне с Указ 47-о НС, да насрочи дата за предсрочни парламентарни избори и да назначи служебен кабинет, който да подготви провеждането им.

Петък е последния работен ден на кабинета "Петков", торпилиран от Кирил Петков, Асен Василев, Даниел Лорер, Христо Иванов и Корнелия Нинова, поради слабо и некомпетентно управление на държавата, задкулисие, съмнителни сделки, нулева борба с корупцията и нецелесъобразна законодателна дейност, с които вкараха България в серия от кризи и предизвикаха в страната най-високата инфлация за ЕС.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.