Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров започва 5-дневна балканска обиколка с визита в Атина днес, където ще бъде приет от гръцкия си колега Никос Дендиас и премиера на страната Кириакос Мицотакис. Първият дипломат на Москва ще има разговор и с лидера на опозиционната СИРИЗА Алексис Ципрас, предава ТАСС. Основни теми на дискусиите ще са енергетиката и ситуациите в Източното Средиземноморие, Близкия Изток, Балканите и Кавказ.

Прави силно впечатление, че и той, както американския си колега - държавния секретар на САЩ Майк Помпео, ще заобиколи София при своята балканска визита.

Още по темата: Държавният секретар на САЩ заобикаля България, а за руснаците страната ни е "роми и разруха"

Във вторник и сряда Лавров е в Босна и Херцеговина, където ще се срещне с тричленния Президиум на страната. Ще проведе и двустранни преговори с лидера на босненските сърби Милорад Додик.

В сряда вечерта руският външен министър пристига на двудневно посещение в Белград, където ще бъде приет от президента Александър Вучич и ще участва в официалните мероприятия по повод завършването на работата по белградската катедрала „Св.Сава“. Строителството на църквата продължи близо 100 години и наскоро бе финализирано с финансовата помощ на Москва. По-рано по този повод бе планирана визита на руския президент Владимир Путин, но той се отказа от посещението на фона на видимото охлаждане на отношенията между Русия и Сърбия на фона на подписаното от Белград споразумение за икономическа нормализация с Прищина във Вашингтон.
 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.