21 век, в България! Една медицинска сестра на перваза, на прозорец в Народното събрание чрез протеста си, отчаяно призовава за нормалност в държавата! И се страхува!
А ние гледаме отстрани! Съсловието на медицинските специалисти се бори за промяна в ресора "Здравеопазване"! И за икономическото си оцеляване! И за бъдещето на професията.Цяла година няма КОЙ от министерството на Здравеопазването или от Комисия по Здравеопазване да поеме отговорност, за ситуацията!
А в телевизионно студио представител на парламентарна група, седнал удобно, нагло коментира ситуацията и дава съвети! Позор!
Увеличаването на заплатите на медицинските сестри( реално неслучило се) не е спасителното решение за здравна ни система!
Спешната промяната в модела на българското здравеопазване става все по- наложителна! - Веселка Христамян.

Медицинската сестра от перваза Бойка Атанасова: 

Те ни блъскаха и ни биеха. Подгониха ни като кучета и тръгнахме да бягаме. Вие как ще реагирате в такъв случай – когато нахлува една голяма група и тръгва към вас. Не сме оказали съпротива, даже бягах от тях, като ме гониха. Бутаха и блъскаха и Мая и мен. Бяха ме хванали за ръката и ме дърпаха. Парламентарната комисия се измъкна точно след три минути работа, затова и решихме да останем. Поставихме нашите искания на министър Ананиев. Не може цяла година да се изричат лъжи, които не водят абсолютно до нищо. Не искам и секунда да остана с тези хора, но няма да изляза.

Иван Бакалов:

Медицински сестри наистина мизерстват, а в Правителствена болница има и такива с 4000 лв. заплата
Според шефа на НСО бунтът на мед.-сестрите е:
"Терористичен акт или нещо такова."
А според гербаджийката депутатка Дариткова е "Целенсочена и организирана провокация."
Понеже съм лежал в "Пирогов", където работи сестрата излязла на перваза, и имам преки впечатления, нека да кажа - да вършиш тая работа там и за 2000 лева заплата е унижение. Добра-лоша, това е болница с огромно натоварване, а заплащането е мизерно. Както е мизерно впрочем на сестрите из повечето болници в България, с изключение на частните (макар че и там не навсякъде е добре).
Впрочем, грешка. Има една болница, където не е така.
Това е правителствена болница "Лозенец". Готвех публикация за там, но ще го кажа в аванс:
В правителствена болница има мед.сестри със заплата от 4000 лева. И същевременно там има някои доктори с по 900 лв. заплата. Какви са тия високоплатени сестри? Те са за ВИП-пациентите, в тях попиват всички тайни за това кой министър е предозирал със стимуланти и др. субстанции и го спасяват там посран. И тези високоплатени сестри обгрижват гтакива и тичат около леглата им непрекъснато. Впрочем и сестрите в "Пирогов" тичат около много повече пациенти. И не са най-любезните сестри, като високоплатените в Правителствена. Но за тия пари в "Пирогов" простосмъртните това могат да очакват.
Редно е обаче тези простосмъртни гласоподаватели да прекратят на избори това безобразие с Правителствена болница. Това помпане на държавен ресурс за височайши задници. Като искат специално отношение - да си плащат допълнителни застраховки и да ходят в частни болници.
А сега държавни и общински болници в мизерия, сестрите се бунтуват, а една високопоставена болница поддържа специален персонал. Който да се грижи специално само за пациентите от властта, за които сматат сестрите за терористки и провокаторки.

Анна Заркова:

Боже, Господи, къде си! В държавата, която се управлява по телевизията, един телевизионен водещ води наживо преговори с отчаяна жена, която виси под покрива на парламента, в знак на протест срещу убийствената здравна система. Един генерал от НСО се е качил при нея в самотен опит да овладее положението. В това време чиновниците от цял Институт по психология на МВР си пият по пижами кафетата.

Велислав Величков:

Медицински сестри се барикадират в зала на Народното събрание, една от тях стои на външния перваз на прозореца. И това след година и половина непрекъснати протести на едно от най - онеправданите професионални съсловия в страната. Министърът е в чужбина, премиерът спи, Гешев още не е сложил сутрешния каскет. Така нареченият председател на Народното събрание, вместо да е на място, понеже това е сграда на НС, а е и народен представител на тези хора, кори НСО, че силово не са свалили жената от прозореца и не са извели сестрите от сградата. Синдикалните лидери тепърва се събуждат... ХXI век, демокрация отвсякъде, правата гарантирани!

Веско Паунов:

Тъжно е, че в България най-големите мъже се оказаха медицинските сестри.

Калинка Тодорова:

Майките на деца с увреждания, чистачката на затвора, сега медицинските сестри... Няма проблем, мъже, като има да се върши работа в тая държава, все ще се намери някоя жена да я свърши!

Виктория Тинтерова:

Трябваше да се стигне до отчаяната постъпка на медицинската сестра, та да разберем, че от вчера, от 16часа, няколко жени са се "барикадирали", както казват мисирите, в партийния дом.... Егати медиите. Позор, бе! Докарахте хората допълно отчаяние с вашата уникална глупост!

Стоян Димитров:

Медицински сестри отвън по прозорците на Народното Събрание след като не са спали цяла нощ.
Те стоят на прозорците отвън защото,се опитват да ги изгонят оттам.
Ейййй глупави политици защо ги притискате тези беззащитни жени искате да падне някоя от тях ли?
Много е възможно те не са спали цяла нощ!
Осъзнайте се унищожихте цялата държава.
Страна и страх от Бога нямате ли?

Таня Анастасова:

НЕ, НЕ СМЕ ТЕРОРИСТИ несъгласните с мутренското управление!
Идеалисти сме, ама разделени.Всеки размахва идеала поединично.
Затова и ще висим по первазите на времето, в отчаян опит да се промени начина на управление в тази все още държава.
Докато не проумеем, че е време разделно, в което България е кауза на всички читави и че единствено солидарността ще ни измъкне от това блато, нищо няма да се промени.
Колко пъти да го припомня историята от Кубратово време?

Стела Банкова:

Депутати от ГЕРБ нарекоха медицинските сестри  ТЕРОРИСТКИ.
Ал. Симов
-------------------
Произнесено в парламента, това твърдение се счита за позиция на партия ГЕРБ.

Соня Момчилова:

Вие подкрепяте ли ме, пита мисирките медицинска сестра. Съгласни ли сте да плащате за раждане, като раждаемостта драстично пада? Съгласни ли сте да бъдете лекувани от инсулт седем дни, като трябва да ви лекуват девет месеца? 
Мисирките мълчат. 
После пак се сещат за въпросите, които са им поръчали да изпиукат. Мисирките се овълчват само срещу накълваните, ръката, която ги храни не закачат. Жалка работа. Окаяна.

Валентин Георгиев:

Бойка Анастасова пусна от фасадата кърпа със следи от кръв, които според нея са от рани, причинени от служители на НСО, показа Нова телевизия.

Генка Шикерова:

Преговори в ефир!!! WTF

Миролюба Бенатова:

Властта подцени ситуацията с медицинските сестри в парламента и днешният телевизионен екшън е анамнеза на безпомощността и високомерието на управляващите. Къде е МВР, къде са членовете на комисията по здравеопазването, къде са психолозите от Института по психология на МВР?! Цяла нощ бездействие. Не е сериозно първият и основен преговарящ с жената на перваза да е журналист и то на живо. Ситуацията не се е състояла тази сутрин, за да е непредвидимо какво ще се случи.
###
Допълвам. Сега разбирам, че имало трима психолози. Ако те са дали съвета с гасенето на лампите и гоненето из коридорите на Партийния дом, не знам какво да кажа. Психолозите, водили най-много и успешни преговори, отдавна не работят в института по психология на МВР, така че явно и там има кадрови проблем.

Христо Комарницки:

През изминалите три години много пъти съм бил на ръба на перваза на екстремния протест.
Защото в прогнилата мафиотизирана "държава" на Борисов НЯМА друг почтен начин.

Любо Кольовски:

Един перваз на прозореца на една опозорена институция деинституционализира и официолизира пред целия свят управленската неадекватност и некадърността на властта.

Стоян Тончев:

Живеем в държавата на мисирките, овцете и вълците, в която държавни мутри бият протестиращи медицински сестри! В бившия Партиен дом!
Това принуждава медицинска сестра да избяга на перваза - единственото място, на което се чувства в безопасност.
Медицинската сестра се страхува, търси спасение от медиите - иска да влязат в залата на живо предаване! Медсестрата не вярва и на НСО!
В този момент психолозите от МВР са абдикирали! Няма ги никакви подченените на Бойко Борисов, вероятно си пият кафето някъде.
Това представлява днес България, която не може да се нарича повече република, а депресия. Депресия България!
Хайде, ГЕРБ, Борисов, закъснявате! Досега трябваше да обявите медсестрите за психично болни, полицаи да ги отвлекат и да ги вкарат в Психиатрията! Вече имате опит, и кметовете ти също!

Не разбирате ли, че с този начин на управление, с това правителство и с този премиер всички сме на перваза?!
Цял един народ сме пленници на алчността, страха от справедливост и престъпните зависимости на един диктатор.
Колко души публично се самозапалиха от бедност и отчаяние за 10 години?
Колко други се самоубиха?
Какъв е точният брой на напусналите България?
Защо страната ни е на първо място по смъртност и на последно място по раждаемост в света?
Отговорът е известен на всички!
А другият въпрос е: Защо търпим всичко това? Защо?

Видяхме безпомощността на НСО и МВР. Да не казвам некадърността.
Няма как някой физически да го нападат в клетка (зала) и да иска да стои в нея, излагайки се на опасност.
Такива са ни службите, за съжаление. Толкова могат. За полицията е ясно - подкупчета, отвличания, мокри и друг вид всякакви поръчки, продажба на наркотици, отглеждане на ниви с марихуана...
От ДАНС и другите разузнавания да не се спотайват. Не сме забравили как в сградата им се "самоуби" с "химикал" възрастен мъж!
Клета майка България! Прокълнат народ! Заспало племе!

В България журналистите, които пишат и говорят истината за ГЕРБ са "психично болни". Медицинските сестри, които протестират - "терористи", а по Дариткова (лекар и председател на ПГ на ГЕРБ) за медсестрата на перваза  - "жена с влошено психично здраве" и под общ знаменател - "провокатори". 
Един ден децата и внуците на ГЕРБ ще се срамуват да кажат кои са родителите и прародителите им. Както днес всички комунисти от ГЕРБ се изживяват като антикомунисти, отричат комунистическото си потекло и минало с червени партийни книжки.

Елена Гунчева:

НЕАДЕКВАТНА ДЪРЖАВА

Едни крехки жени бяха обвинени от НСО за терористки и причина за заложническа криза. Защото тези жени искаха само едно нещо - достойно заплащане на тежкия им и отговорен труд. Поне колкото на чистачка в партийна централа или банка. Държавата ги лъже години напред. Лично Мутрата преди няколко месеца ги прие, небрежно сложил ръце в джобовете и им обеща повишаване на заплатите. Естествено, излъга.

Сега тези доведени до отчаяние жени се барикадираха в Народното събрание, дори излязоха на прозорците и заплашиха, че ще скочат. И вместо подкрепа, получават критики и обвинения в тероризъм.

Българите сме странно племе. Мъжете с огромно задоволство и презрение наблюдават как жените се борят с тежката действителност и отстояват правата си, дори на улицата с протести и палатки. Докато те, разбира се, си пият бирата на дивана. Другите просто....си гледат сеира.

Защото не разбираме, че сме част от един и същи народ. Защото не разбираме, че проблемът не е в заплатите на сестрите. Защото, ако получат увеличението, те ще спрат да протестират. Те се интересуват само от заплатите си. Не осъзнават, че нещата са свързани. Че убийствено е управлението, а не мизерното заплащане на труда им. Че въпросите се решават кардинално, а не всеки за себе си, без да мисли за другите.

Затова протестите винаги са неуспешни. Защото всеки се бори само за личните си проблеми, но не мисли за общият национален проблем с некадърното и продажно управление.

Сериозната липса на държавност и адекватност пролича дори в действията на НСО. Психолози от МВР не отидоха на място, въпреки че това им е работата. Пълна липса на организация и то за барикадиране в Народното събрание. Ами ако са истински терористи?!? Егати държавата!

Неадекватност. Това е думата, определяща държавата ни в момента.

Корнелия Нинова:

Протестът на медицинските сестри е акт на отчаяние
Болниците не трябва да са търговски дружества
Не можем да мълчим за случилото се вчера в здравна комисия, случилото се през нощта и  сутринта в Народното събрание. Медицински сестри се барикадираха в зона на парламента, напрежението ескалира и сутринта една от тях стоя на прозореца на сградата, рискувайки здравето и живота си повече от 40 минути. Това е безпрецедентен акт на отчаяние. Причините посочиха самите медицински сестри : ”Правителството ни лъга една година. Слушаме лъжи, лъжи и пак лъжи”. Първата такава бе произнесена  от премиера  Бойко Борисов на 10 април 2019г.: „Даваме 50 милиона за повишаване на заплатите на медицинските сестри”.След това се оказа, че не са 50 и тихомълком МС си е променил постановлението и ги е намалил на 6.  Останалите бяха прехвърлени като ангажимент на НЗОК за повишаване на заплатите на медицински сестри. В крайна сметка се оказа, че тези пари са дадени за увеличаване цената на клиничните пътеки и естествено не стигнаха до медицинските сестри под формата на заплащане. Да ви припомня, че на 16 октомври, 2019 година,  седем от тях се барикадираха в Министерството на здравеопазването и напуснаха сградата, едва след като им обещахте, че в срок от един месец – до 16 ноември 2019г. ще решите проблема. И какво се случи – пак са излъгани, защото сега е март 2020г. и проблемът стои. Исканията на медицинските сестри са основателни и справедливи. Работят на две смени, работят на няколко места, за да могат да издържат семействата си, получават мизерни заплати от по 600 лева, работят  в трудни условия и неприемливи за техния труд. Какво срещат – безхаберно, високомерно отношение на управляващите към тях. Реформа няма – допълнителните пари потъват в търговските дружества болници. Все няма алтернатива- казват управляващите. Алтернатива има и тя е болниците да станат лечебни заведения, не търговски дружества. Опазването на здравето на българските граждани да не бъде търговия и това е истинската алтернатива, и това е истинският проблем, че докато болниците са търговски дружества, ще бъде така.  Днес отново показахте неразбиране на проблема, арогантност и цинизъм.
 Вместо да признаете проблема, нарекохте случилото се „провокация“. 2 години тези медицински сестри са на улицата, на протести, в срещи с вас. И  вие наричате това провокация. Вместо да признаете проблема и да тръгнем да търсим решение, вие проявихте арогантност, като показахте, че Здравната комисия в този момент може да заседава между 3 и 5 минути. Цинизъм проявихте. Г-жа Дариткова, която е лекар, сутринта нарече тази медицинска сестра „жена с психически проблеми“, „нестабилно психическо състояние“. Вие, лекарят, как дадохте тази диагноза? Малко прилича на Цветанов, който оттук казваше „престъпници“ на лекарите. Лекар даде диагноза на тази жена, която направи това сутринта като акт на отчаяние, а не на нездраво психическо състояние. Лепите етикети на хората в безсилието си да решите проблема. Разбира се,няма как да не го прехвърлите на някой друг – на нея, защото е „ психически нестабилна“ сега и на НСО. Казвате, че те са виновни. Разбира се, че НСО, или която и да е служба, не може да посяга физически на беззащитни хора. Ако са превишили правата си, те си носят отговорността по закона, но голямата вина е на правителството на Борисов за провала в здравната реформа, за недостъпното здравеопазване за повечето българи, за високите цени на лекарства, за скъпото доплащане в болниците.
Вината е и лично на министър-председателя на Борисов, защото той лично се ангажира преди година с решаването на проблема по време на среща със същите медицински сестри.

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.