Поемам пост с изключително значение.
Националната култура е не само идентичност, но и стратегия за държавност.
Българската култура се намира в изключително тежка криза. Поне двойно по-тежка отколкото, в която и да е друга държава от ЕС.

Това е така, защото освен изключително тежкия удар, който секторът понесе заради пандемията, в България имаме разрушителни обстоятелства. Културата на България се намира в тежка изолация заради липсата на реформи в държавните културни институции, традиционно ниския национален бюджет за култура, липсата на Национална стратегия, неглижирането и мизерното финансиране на независимия културен сектор.

Като капак на всичко правителството на еднокнижниците от ГЕРБ оряза бюджета за култура за 2021.

Въпреки Министерството на културата в Националния план за възстановяване ще има проект за култура. Той има дългосрочна визия, защото мисията му ще бъде да извади съвременната българска култура от изолацията, да подкрепи създаването и разпространението на съвременна българска култура, да осигури достъп на българската публика и представянето ни в Европа и по света.

Имаме два месеца. Чудеса не са възможни, но ще гарантираме нормалност. Ще бъде потърсена отговорност за корупцията, грабежа и щетите върху националната култура и публично представена. Време е медиите и журналистите да задават въпроси и да получават отговори.

Ще съживим смъртник, ще реализираме мечтите си, ще потърсим бъдещето, което заслужаваме. Обречени сме на достойно минало, собственици сме на велико културно наследство. Осъдените на нищета ще се завърнат с достойнство, създателите ще бъдат благословени и обичани.

Ще бъдем там, където бяхме, ще бъдем там, където сме отново очаквани и признати.

Благодаря на президента за доверието, благодаря на всички, които ме подкрепихте през последните години.

Благодаря на всички участници в протеста срещу превзетата държава.

Обещавам ви да бъда същият и нищо повече от това.

Велислав Минеков

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.