Хората, които се интересуват от съвременна история знаят, че една от най-кръвожадните войни, която се е водила и продължава да се води, е войната срещу наркотиците. Битка е основен сюжет на множество популярни сериали, с което тази история достига до все повече хора.

Снимка на Наука и критично мислене.Оказва се, че вероятно най-ефективният метод за борба с наркотиците не е насилствен, не е агресивен, а обикновено ИНФОРМИРАНО политическо решение - декриминализиране (масово мнение и на много хора). До този извод са стигнали и хората от Орегон, САЩ, които решават да последват опита на Португалия. Те не въвеждат пълно либерализиране на разпространение на наркотиците, а само декриминализиране. На хората, които ползват наркотици вече няма да им бъдат повдигани обвинения, а ще им бъде даван избор да платят 100$ глоба или да се подложат на терапия. Тази промяна е наложена след отчаяните и неуспешни опити на обществото да се справи със злоупотребата на активни вещества и огромния брой смъртни случаи след прием на свръх дози (Източник 1).

Португалия има вече над 19 години опит, а резултатите там са зашеметяващи. Най-значимият резултат е, че има чувствителна редукция в злоупотребата с наркотици сред най-застрашената възрастова група - 15-19 годишните (Източник 2).

Трябва да се отбележи, че за момента броят на страните, водещи подобна либерална политика, е прекалено малък, за да сме категорични, че именно декриминализирането е виновно за тези оптимистични резултати, но с увеличаването на броя на тези страни ще натрупаме повече данни и ще получим по-ясна картина, а съответно и ще можем да създаваме по-адекватни политики, основани на данни и факти.

Изтоник 1: https://edition.cnn.com/2020/11/09/politics/oregon-decriminalize-drugs-trnd/index.html
Източник 2: https://www.tni.org/files/publication-downloads/drug-policy-in-portugal-english.pdf

 

 

Оставете коментар

Plain text

  • Не са разрешени HTML тагове.
  • Адресите на уеб-страници и имейл адресите автоматично се конвертират в хипервръзки.
  • Линиите и параграфите се прекъсват автоматично.